Menü Bezárás

Felszentelték a Szent Margit templomot!

A domonkos szerzetesek Julianeum néven internátust építenek a Töpler-villa melletti telken. A kápolnát ideiglenesen a szomszédos villában (az egykori szalon bővítésével) tervezték. 1943. november 25-én áldotta meg, az azóta boldoggá avatott, Apor Vilmos püspök a Julianeum kápolnáját, Árpád-házi Szent Margit tiszteletére. Pontosan 70 évvel ezelőtt, 1943. március 1-jén kapott önálló egyházközségi rangot a Szent Margit Lelkészség. Apor püspök már ekkor hangsúlyozta, ez a „villakatedrális” csak ideiglenes háza az Istennek, mielőbb új templomra van szükség a Lőverekben. A régi terv Bognár István plébános alatt, 2012-ben került újra a tervezőasztalra.

2013. pünkösdjén megtörtént az első kapavágás, e maroknyi föld a templom előterében található meg. 2013. június 16-án következett az újabb fontos momentum: az alapkőletétel. Az alapkő jelenleg az új templom oltára előtt látható és olvasható. Rajta mottóként Szent Pál apostol sorai:

„A lerakott alapon kívül, amely Jézus Krisztus, más alapot senki sem rakhat.”

2014 szeptemberében vonult le a kivitelező, a soproni Stettin-Hungária. Ezt követően kezdődtek meg a belsőépítészeti munkálatok. Ma óriási érdeklődés mellett zajlott le a felszentelés Pápai Lajos püspök atya vezetésével. A programon részt vett Dr. Fodor Tamás polgármester, Firtl Mátyás és Ivanincs Ferenc Fidesz–KDNP tagok. A templomépületet Supka-Kovács Tamás építész, a Meander Építésziroda vezető tervezője tervezte. Az új templom a harangláb-plébánia-templom hármas egységében a hagyományok megőrzésével egy modern megfogalmazású szakrális tér megvalósulása. Az új épület 3-szintes (800-1000 férőhelyes urnatemető lesz az altemplomban, 280 férőhelyes a templomszint, fölé nyúlik a kórusnak is helyet biztosító karzat). Hasznos alapterülete 600 m2. A szintek közötti átjárást a toronyba rejtett lift is segíti. A torony „kilátóként” is impozáns: a 7 méteres kivilágítható kereszt tövéből nézve Sopron egyik legszebb panorámája tárul elénk. A kereszt csúcsa a Tűztorony sasdíszével van egy magasságban!

A templom építészetileg kiemelendő elemei: bélletes kapuzat, gótikus boltívet mintázó homlokzat, tájba simuló épülettömeg, természetes építőanyagok (tégla, üveg, kőpala fedés) használata, a régi és a modern átjárhatósága (a Plébánia épület és az új templom közti közvetlen folyosó is).

További képek ezen linken érhetőek el.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .