25 év “Grenzenlosigkeit” – a vasfüggöny leomlását ünnepeltük

Browse By

Ünnepségsorozat keretében emlékeztek meg az éppen 25 éve történt világtörténelmi eseményre, amely során a soproni határsávban (egész pontosan a Dudlesz erdőben) Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszter egy sajtóesemény keretében jelképesen átvágta a hírhedt vasfüggönyt, ezzel hivatalosan is tudtára adva Európának és az egész Világnak, hogy elindult egy visszafordíthatatlan mechanizmus, amely végül a szocialista blokk összeomlásához vezetett.
Az akkori burgenlandi tévé-hiradó beszámolóját itt láthatjátok, a mai ünnepség tudósításáért pedig görgessetek lejjebb…

Az emlékkő az eredeti helyen – jobbról pedig a sajtós had… A szlovák médiumoktól elkezdve, osztrákokon át, a magyar média fő képviselőig mindenki itt volt “aki számít” – az IkvaHír is :))

A jeles évforduló kapcsán az érintett országok közül három külügyminiszter tett látogatást városunkban, Sebastian Kurz Ausztria, Miroslav Lajčák Szlovákia külügyminisztere, valamint Szijjártó Péter magyar külügyminiszter-helyettes.
Beszédükben mind a 25 éve lezajlott események súlyát és fontosságát méltatták, rávilágítva egyúttal a fiatalabb generáció hiteles tájékoztatásának szükségességéről. Ezért is érkezett diákokból álló delegáció Szlovákiából, Ausztriából, illetve soproni gimnazisták közreműködésével Magyarországról is akik szintén részt vettek az eseményen.
Az emlékkőnél tartott megemlékezés végén a három ország külügyi vezetői közös ún. Freedom-Charta nyilatkozatot írtak alá, amelyben kiállnak az egységes Európa, az európai értékek és a szabadságjogok mellett.

Szignó kerül a közös Freedom-Charta együttműködési megállapodásra.

Csere és aláír… Fotó: Lacee

Freedom-Charta

A Dudlesz erdőből különbusszal utazott a népes tömeg a Páneurópai Piknik helyszínére, ahova mi (a kivonult IkvaHír stáb) inkább stílszerűen a volt műszaki zár nyomvonalán bicikliztünk át 😉

Útközben… Such határtalanság! Very boldogság!

 

 

Igaz ezáltal kicsit megkéstünk, de szerencsére LLZS már tartotta a frontot 🙂

A Páneurópai Piknik helyszínén először dr. Fodor Tamás polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Ezután az emlékek felelevenítése következett, ahol többek között Bella Árpád határőr alezredes beszélt az átélt eseményekről, aki azon a nevezetes 1989. augusztus 19.-ei napon szolgálatot teljesített Sopronpusztán.
Az esemény végül a külügyminiszterek közös koszorúzásával zárult az emlékül rekonstruált műszaki zárnál.

A közös koszorúzás.

A vasfüggöny “túloldalán”. A két szélen Miroslav Lajcák szlovák, Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, középen Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkár. Fotó: LLZS


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com