Menü Bezárás

Az agresszíven terjedő inváziós növény

Az elmúlt években, évtizedekben Sopronban és környékén rendkívüli módon elszaporodott egy inváziós növény, az ártéri japánkeserűfű.

Korai stádiumban

Az ártéri japánkeserűfű Kelet-Ázsiában őshonos. Innen hozták be 1823-ban Európába, egy holland botanikus kertbe. Később dísz- és takarmánynövényként is terjesztették. Mára Európa- és Észak-Amerika-szerte meghonosodott.

Agresszíven terjedő, tág tűrőképességű évelő faj. Sikeressége mégis vegetatív szaporodóképességének köszönheti. Kezelhetőségét és visszaszorítását fejlett rizómarendszere nehezíti. A kézi kihúzás nehézkes, a kiásás több eredménnyel járhat. A szár levágása viszont a rizómák növekedését okozza. (wikipédia)

Nagyjábol másfél-kétésfél méter magas, és minden mást elnyom maga körül!

A legnagyobb károkat az Egyesült Királyságban okozza. Behozatala óta a növény becslések szerint évente 180 millió euróra (mintegy ötvenmilliárd forintra) rúgó kárt okozott a szigetországban. Az illetékes hatóságoknak eddig nem sikerült megállítaniuk a keserűfű terjedését, ami érthető, hiszen ha egy gramm is benne marad a keserűfű gyökértörzséből a talajban, képes újra kihajtani. ( origo)

Irtás után

Ha nem sikerül megállítani, mindent elnyom. Kutatási megfigyelések szerint a betont is áttöri. De mielőtt még az egészet lepermeteznénk( egyébként hiába), gondolkozzunk el ezen egy kicsit:

Impozáns megjelenésüknek köszönhetően dísznövényként ültették, és leveleik nagy fehérjetartalma miatt takarmányozási célra is felhasználták. Gyógyászati célokra, emberi táplálékként is használták. Nehézfémekkel szennyezett talajok tisztítására alkalmasak. A vízfolyások mentén elterjedt állományok károsítják az árvízvédelmi berendezéseket, nehezítik a mederfenntartási munkálatokat. A településeken szétfeszíthetik a járdákat és az ültetett növényeket elnyomhatják.

Bejárat a GYSEV udvarára

Vajon ez miért nem lehetséges a 21. században, főleg hogy ilyen sok van belőle, és ennyi mindenre felhasználható? E helyett inkább Nyugaton állami támogatással irtják.

Kiirtása után mennyiségtelen szemét is előkerül, de jövőre még több és dúsabb hajtás lesz

A városban szinte mindenhol találkozhatunk vele, évről évre egyre több helyen!

Erős nádas szár

2013.07.11


Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .