Menü Bezárás

Eközben Ausztriában, avagy a szélturbina

Sopronkertes határában öt új szélerőmű épül. Ha autóval megyünk a kelénpataki határátkelő felé, a négysávos résznél, ahol kevesebb növényzet van, még láthatjuk is a munkálatokat.

Látkép a 84-es sz. főút 126. kilométerénél

Hasonló beruházásba fogott Füles is, ott kettő új szélkerék fog épülni. Az őrvidéki (Várvidék, Burgenland, Lajtabánság vagy csak simán Alpokalja osztrák része) települések, hazánkkal ellentétben, eddig is a megújuló energiaforrásokra helyezték a hangsúlyt. A tartomány nagyhatalom szélenergia terén, és ez a helyi lakosokat sem zavarja. Sőt, a megkérdezettek 82%-át nem zavarja a szélturbina, míg 15%-uk szerint kifejezetten pozitív hatása van annak, hogy ilyen szerkezet van a közelükben!

Egy szélerőmű csonka oszlopa, jobbra pedig egy másik alapját ássák

A termékleszállító Enercon termékpalettájában található akár 7,5 MW-ot teljesítő erőmű is, de létezik „csupán” 300kW-ot termelő turbina is. Ausztriában átlagosan egy szélturbina 1,6 MW teljesítményt tud szolgáltatni, és nagyjából 617 ilyen van. Burgenlandban 170 új épült meg, illetve épül meg jelenleg. Ez Paksban kifejezve kb. 0,7. Azaz 1 Paks= 10/7 szélerőmű. Bár Paks 2-vel ez a szám 10/3 lesz, ha a tervezett 2017-es 1200 MW-nyi leállítást ne mvesszük bele. Magyarországon 172 darab szélturbina van, összteljesítményük 329 MW. (Ugye, mint írtam Őrvidéken csak az újonnan építettek száma ennyi. Egyetlen tartományban annyi épült 2010 óta, mint nálunk az egész országban összesen!) Lövőn egyébként a Greenergy első 2 MW turbinája dolgozik, és 2100 háztartás tud egymaga ellátni. Lövő 2 felépítése egy profi videón itt megtekinthető, amin méltatlanul kevés a megtekintés:

Háttrében a harmadik, az autódaru mellett pedig a negyedik erőmű

A sopronkövesdi szélerőműpark négy darabja összesen huszonhárom megawattot tud leadni.

Burgenland idéntől villamos energia exportőrként is jelen lesz. Magyarország meg rajta van a Google Streetviewen, ők meg nem.

Sopronkertes tehát kb. 8 MW elektromos energiát fog tudni előállítani, ha az átlagos adatokkal számolunk. De akár 37,6 MW-ot is, azaz akár 39 ezer családi háztartást is el tudna látni! Besegíthetne Sopronnak is. De ezt azért ne vegyük konkrét ténynek, mivel pontos tájékoztatást nem tudunk róla adni. Majd legközelebb.

És az ötödik, kicsit távolabb

Egy átlagos szélkerék adatai:

-teljesítmény: 1,6 MW
-magasság 90méter+10méter a turbina
-egy lapát hossza: 45 méter
-működéshez szükséges szélsebesség: 2 m/s (7,2km/ó)
-ár: hozzávetőlegesen 200 millió ft

Sopronban a szeles napok száma, azaz amikor több mint 10m/s-os szél fúj 235. Tehát ebből az irányból nem lenne akadálya…
Természetesen ennek az energiaforrásnak is vannak hátrányai: éjszakai energiatermelés kárba megy, villámhárító ellenére is néha belecsap egy-egy villám… (Egy lezuhanó 5 tonnás turbinalapát nem veszélytelen.)

Érdekesség még, hogy a gyártó Enercon rendelkezik olyan mobildaruval, ami maximum 1600 tonnát tud mozgatni. Az 18,6 darab Siemens mozdony. Ezek a nagy daruk akár 240 méter magasra is tudnak emelni.

Monstrum autódaru, háttérben a szovjet iparvárosra hasonlító Sopron

 

Ez is érdekelhet

3 Comments

  1. Pingback:Sopronkertesi szélkerekek – Galéria | IkvaHír

  2. Pingback:Na mik látnak szemeink? Elkészült a sopronkertesi szélpark! | IkvaHír

  3. Pingback:Újabb szélerőművek épülnek a környéken – IkvaHír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .