Browse By

A Belváros másik arca – Várfal

Nem is tudom, hol kezdjem. A Várfal egy nagy jelentőségi történeti érték, az egész belvárost körülölelte, jelenleg valahol teljes egészében megvan, valahol ráépítkeztek, és van, ahol nyoma sincs. A lényeg, hogy a központi helye miatt sok turista keresi/keresné fel, azonban nem minden, jelenleg is ép szakasza alkalmas a bejárásra. Utunkat először is kezdjük a Bünker köz (belváros felől nézve) jobb oldalán, ahol a várfal látható, gyakorlatilag az előtte levő társasházsor udvarán van, meglehetősen lerobbant állapotban, korhadt deszkákkal megtámasztva, valamint valami kerítésmaradvány is van itt, feltételezhetően azt a célt szolgálhatta, hogy az emberek ne tudjanak bejutni a társasház hátsó “kertjébe”. Rengeteg macska lakik Sopron belvárosában, így itt is minden tele van macskák etetésére szolgáló edényekkel, elég elhanyagolt látványt nyújt az egész. Ráadásul itt a házak mögött – várfal előtt nem is lehet továbbhaladni, egyrészt mert magánterület, másrészt mert fallal el van választva.
A következő rész, ahova bárki bejuthat, az a Fő térről Színház utcába torkolló átjáróháznál van, itt ráépítették a Megyeházát a várfalra, maga a fal jó állapotú. Itt a fal mellett is lehet továbbhaladni az Attila étterem teraszán keresztül (működik ez még?), ám az Átrium üzletháznál ismét kerítésbe ütközünk, innentől egy darabon ismét nem lehet járni a várfal tövében.
A Graben étteremtől járható ismét, innentől kijelölt út vezet, VÁRFAL SÉTÁNY, PROMENADE néven, egészen az Előkapuig. Ezt mintegy másfél évtizeddel ezelőtt a házak közös együttműködésével sikerült létrehozni, bár gondolom az eredeti terv nem az volt, hogy így hagyják leépülni, a hó nem volt eltakarítva, levágott gallyak az útra voltak dobva, a pihenőt pedig teljesen benőtte a növényzet.
Közvetlenül a Polgármesteri hivatal és a Tűztorony tövében van egy terület, mely valamikor az egyik közei étterem terasza lehetett, most viszont abszolút nincs kihasználva. Mindent elborít a szemét, rongálás nyomai tapasztalhatók, régi mászóka maradványa csúfítja tovább a látványt, macskakajás edények mindenütt, csodálom, hogy még nem szúrt szemet egyetlen polgármesteri hivatalban dolgozónak sem, hogy mi van az ablakuk alatt.
Tovább haladva mehetünk lent is, vagy fent a Városház utcában, először a lenti részt vegyük szemügyre. A Várkerületi házak homlokzata általában szép, azonban a házak hátulja már kevésbé. Van itt bokrokkal, borostyánnal benőtt, de még omló falú épület is.
A Városház utcán haladva balra egy lépcsőn felmegyünk, majd tovább, és előttünk lesz a Fórum átjáró, melyre egy falépcsőn kell lemennünk. A gyalogút másik oldalán egy másik lépcső vezet fel, ám a tetején egy zárt kapu van, a kerítésen benézve pedig elburjánzott növényzetet láthatunk, ez is érdekes a belvárosban.
Tovább haladva a várkerületi házak és a várfal között a Bástyagödörbe jutunk, itt régen bódésor állt, közvetlenül a házak előtt, ám mára már csak a beton alapjuk van meg, életnek semmi nyoma. Illetve de, a várfalat támasztó vasbeton tele van írogatva szerelmes illetve egyéb üzenetekkel, a házfalak is össze vannak tag-elve, csodálatos látvány.
A Lenck átjáróba innen is be lehet(ett) jutni, vagyis mégsem, mert zárva van a kapu. Bár nem tudom, kinek lenne gusztusa itt felmenni, a fal ázik, a lámpa oldalüvege kidobálva, kicsit odébb csak egy izzó van a plafonon. Plusz ráadásként meg kell említeni, hogy az egész Lenck átjáró egyre élettelenebb, az üzletek sorra szűnnek meg/költöznek el innen.
Innentől a várfal egy darabon újra nem látható, az Orsolya templom mellett egy zárt kapu mögött látható ismét, jó állapotban. Ez után már csak visszaérve az Evangélikus templomhoz láthatjuk a várfalat, ezúttal a bal oldalon. A bíróság épülete mögött látszik egy darab a falból, mely mellett a föld csúszik le, és fal tetején ismét egy elhanyagolt függőkert szerűséget lehet megpillantani, érdekes, mennyi van ebből a belvárosban.
Összegzésképpen: A várfal sok helyen járható, sok helyen viszont a társasházak miatt nem, van ahol rossz állapotban van, és valahol kiváló. Sok a kihasználatlan terület, pedig nagyszerű turistalátványosságot lehetne varázsolni ebből az objektumból. Szerencse, hogy a belváros fejlesztésének tervében szerepel a várfal helyreállítása is, így talán megcsillan a remény.
Ezek, és még jó pár kép teljes felbontásban elkérhető tőlem e-mailben: partystudio@postafiok.hu