Browse By

A megkurtított P+R parkoló

A GYSEV néhány éve vezette be a P+R parkolók szolgáltatását a soproni állomáson, miután az önkormányzat fizetőssé tette a parkolást az állomás környéki utcákban. Akkor 25 férőhelyes parkolót biztosítottak, ezt vágták most vissza 15 férőhelyes parkolóvá.
A rendszert tovább nehezítette, hogy különféle feltételek közé lett szorítva a parkolót igénybe vételének lehetősége. Így például csak teljes árú, 40 km-nél nagyobb díjövezetű, oda és vissza útra szóló menetjegyek mellé adnak parkolójegyet. Újdonságként már bérletesek is igényelhetnek parkolót, természetesen a rendelkezésre álló, szabad parkolóhelyek erejéig. Nagy hátránya a rendszernek, hogy nemzetközi menetjegy mellé egyáltalán nem lehet igényelni parkolójegyet, ami egy határállomásnál igencsak szerencsétlen megoldás.
A sok kritériumnak köszönhetően el is maradt a várt autó mennyiség, sokszor a parkolók több, mint fele üresen állt.

A helyzetet szintén érdekessé teszi, hogy miközben a szintén GYSEV üzemeltetésű Szombathely-Szentgotthárd vasútvonalon uniós pénzekből több száz P+R és B+R parkoló épül, addig a GYSEV székhelyének számító Sopronban leépül ez a szolgáltatás.

Összehasonlításként álljon itt az alig 8 kilométerre fekvő, 866 lelkes Baumgarten (Sopronkertes) szintén GYSEV üzemeltetésű vasútállomásának példája. A vasútállomás kb. 2 km-re fekszik a településtől, mondhatni kint a pusztában, ennek ellenére egy nagy, sok férőhelyes parkoló van az állomás szomszédságában, ami hétköznaponként rendre megtelik autókkal és biciklikkel. Nyílván szemlélet és gondolkodásmód kérdése az ügy. Talán egyszer nálunk is megtörténik a rendszerváltás “a fejekben” is és nem egy 15 férőhelyes ingyenes parkoló lesz egy több mint 60 000 fős település vasútállomásán.