A Soproni-hegység legmagasabb pontján jártál-e már?

Browse By

A köztudatban az szerepel, hogy a Soproni-hegység legmagasabb pontja a Magas-bérc, a maga 557m-es tengerszint feletti magasságával. Itt ugyebár kilátó is található, ez még rádob egy lapáttal a “legnagyobb” érzésre. A régi, rendszerváltás előtti turistatérképeken még akár ez is szerepelhet, azonban ez nem igaz. Tudnillik a hegység nem áll meg a határnál, nem úgy, mint egyesek gondolkodása. Az még jódarabig folytatódika “határ” túloldalán is.

A Soproni-hegység legmagasabb pontja pedig a Bren-tető (Brenntenriegel), mely Szikra település felett található, 606m-es tengerszint feletti magassággal. A kilátás azonban nem a legjobb róla, leginkább dél felé lehet látni, kilátó helyett pedig TV-torony foglal rajt helyet. Bár műsorszóró adó sem rádió, sem TV nem sugároz róla, földfelszíni mikrohullámú összeköttetéseket bonyolít, illetve vannak itt rádióamatőr átjátszók (2m, 70 cm), és például  GNSS referenciaállomás is, emellett vannak itt műholdas földi állomási antennák is. A torony (tornyok) egyébként nemrég épült(ek), még kint van az EU-s támogatásról tájékoztató tábla is. Képeim 2014 márciusában készültek.

 

 • girgily

  Lehetne még tovább fokozni, hogy honnantól Soproni-hegység a Rozália változott az időben főleg az útépítéseknek (S31) köszönhetően.
  A régi leírásokban a Greimkogel 677 méterrel szerepel mint a Soproni-hegység legmagasabb pontja 😉 (Révai, Pallas)

  “Soproni hegység
  a Dunántúli Alpok egy hegycsoportja, mely Sopron vármegyében terül el; a hegység fő gerince a Rozália-hegységből (l. o.) indul ki s egészben véve Ny-K-i irányba csap, némi hajlással D. felé. Magassága Ny-i részében a 600 métert meghaladja, K-i részében 5-600 m. és végső szakaszában 3-400 m.-ig ereszkedik alá. Többnyire gömbölyded és kevéssé meredek csúcsai közül említendők a Greimkogel (677 m.), Brentenriegel (605 m.), Herrentisch (556 m.), Hochriegel (554 m.), Purgstall (478 m.) és Károly-magaslat (396 m.). A fő gerinchez, melyet csak kevés és jelentéktelen hágó rovátkol, mindkét oldal felől rövid mellékágak csatlakoznak, melyek közé többnyire keskeny völgyek vágódnak be. Legnagyobb a márci és a brennbergi patak völgye, utóbbi jelentékeny hosszanti völgy. A hegységet többnyire lomberdők borítják, csak Ny-i részében lépnek fel a fenyvesek. Geologiai alkotását illetőeleg leginkább kristályos kőzetekből épült fel; nevezetes a barnaszén gazdag fellépése Brennberg és Ricing mellett. K-i része turistailag kitünően van gondozva, nagy kiterjedésü pompás utak, útjelzések, messzelátók és menházak által. Újabban nagy hirre vergődött a Purgstall (478 m.) az ott talált rendkivül gazdag és becses régészeti leletekről.” Pallas

  Emellett az is érdekes, hogy a régi leírások szerint Asztalfő magasabb mint a Magas-bérc, ezt az internetes oldalak nemhogy cáfolják, de megerősítik: http://www.altitude.nu

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com