Eritritolt és kókuszvirág cukrot a népnek!

Browse By

Mostanában nagyon divatosak a természetes édesítőszerek, és ez jól is van így, hogy végre a köztudat egy része kicsit túljutott a hízódisznók étvágyának fokozására is használt és amúgy is nagyon egészségtelen mesterséges édesítőszereken. Ám a legtöbben a steviánál és a xilitnél leragadtak, amit nem vethetünk a szemükre, mert főként ezen termékekről cikkeznek és a különféle csokoládékat vagy süteményeket is leginkább ezzel édesítik a cukorkerülők számára. Amondó vagyok, hogy mi viszont lépjünk kicsit tovább és ismerjük meg az eddig háttérbe szoruló eritritolt és kókuszvirág cukrot!

WP_007756b

Az eritritol a xilithez (nyírfacukor) hasonlóan egy cukoralkohol, mégsincs kellemetlen utóíze és mivel a vékonybélben felszívódik, emésztési problémákat sem okoz társával ellentétben. Az eritritolt hívhatnánk csodacukornak is, a kalóriatartalma hihetetlen-felfoghatatlan 20 kcal/100g, bár sokan emlegetik nulla kalóriás cukorként is, általában a csomagolásokon is így hivatkoznak rá. Összehasonlításként a hagyományos fehér cukoré 390 kcal/100g(!). Persze nincsen rózsa tövis nélkül, az édesítő értéke körülbelül 60%-a a cukorhoz képest, de véleményem szerint ezért mindenkit kárpótol a kalóriatartalom és a nulla glikémiás index.  Itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy sokan élnek tévhitben, hogy ha barna nádcukrot használnak a finomított fehér cukor helyett, akkor már sokat tesznek az egészségük érdekében, holott a kalóriatartalma 400 kcal/100 g körül szokott lenni és a vércukorszintet se emeli kevésbé meg.

WP_007757b

A kókuszvirág cukornak magasabb a kalóriatartalma, 300 kcal/100g, cserébe viszont mennyei karamell ízzel kárpótol – anélkül, hogy bármi köze lenne az igazi karamellhez. Ennek ellenére alacsony, 35-ös glikémiás indexszel rendelkezik, tehát kevésbé emeli meg a vércukorszintet. Ahogy a nevéből is kiderül, a kókuszpálma virágának nektárjából nyerik ki ezt az édesítőt, ezért nincs kókusz íze. Az édesítő értéke pedig tapasztalataim szerint megegyezik a hagyományos cukoréval.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a steviával és a xilittel ellentétben nem beszélhetünk utóízről és az emésztésre sem gyakorolnak kellemetlen hatást, így mindenkinek csak ajánlani tudom őket! Cukorbetegek számára az eritritol a legideálisabb, legegészségesebb cukorpótló, mértékkel pedig a kókuszcukorból is fogyaszthatnak.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com