EU-s szabvány játszótér újragondolva! Ez most vajon rongálás?

Browse By

Sok szép, gondozott, az EU-s szabványoknak megfelelő játszótér található Sopronban és környékén. Gondosan elkerítve, karbantartva egyszóval tényleg rendben vannak, vagy ez csak a látszat?

Az ember egyébként nem is gondolná, hogy ma, már milyen szigorú kritériumoknak kell megfelelnie egy játszóalkalmatosságnak, hogy kihelyezhető legyen! Ez persze elsősorban a gyermekek biztonsága miatt vált szükségessé és valljuk be ez tényleg fontos! Mondjuk nem teljesen ide tartozik, de azért nekem hiányzik a „fémtákolmányos pörgő” a „strandkorlátkék” színével együtt! /Jereván ltp. – Gödör játszi – Erzsébet kert)

Egy olvasó hívta fel a figyelmemet, hogy azért bizony vannak hiányosságok! Nézzem meg a tómalmi játszin a csúszdát, amit valószínűleg egy helyi kreatív szülő/nagyszülő igyekezett valóban biztonságossá tenni! Pedig szinte biztos, hogy a szabványoknak megfelelt az eredeti állapot is, csak a gyakorlatban, az balesetveszélyes volt a kisebb gyermekekre nézve! Kíváncsivá tett, gondoltam megnézem! Az már a leérkezésemkor kiderült, hogy a helyiek szeretik és vigyáznak a játszótérre és környékére, hiszen az üzemeltető táblája mellett egy üzenet fogadja a látogatókat rögtön a bejáratnál!

  Tómalom játszótér

Na de nézzük meg azt a csúszdát, vajon mi is lehetett a probléma? Távolról még nem is tűnt fel, hol a „hiba”, de amikor közelebb értem, rögtön kiderült a turpisság!

 A csúszda távolról és közelről

A csúszdára felvezető létra eredeti keresztlécei szemre is ritkák! Illetve voltak! Egy „ügyeskezű” szülő/nagyszülő megelégelte gondolom, hogy a kisebb gyermekek nem tudnak felmászni, illetve esetleg lepotyognak útközben, így egy egyszerű megoldáshoz folyamodott! Sűrűbb lécezéssel látta el a létrát, így kiküszöbölve az esetleges baleseteket!

 

A fényképen is látszik, hogy az eredeti „fokok” kb. 33 cm-re voltak egymástól, de a „felújítás” után, a sokkal kedvezőbb és gyermekek számára használhatóbb 14 cm-es távolság lett kialakítva! A kisebb gyermekek is nyugodtan és biztonságosan tudnak felmászni! Oké-oké, az látszik, hogy nem egy faipari mesterember készítette a pótlást és az alapanyag is teljesen önerőből volt megoldva, de a célnak tökéletesen megfelel!

Van azonban itt két kérdés, ami felmerült bennem!

Az első kérdés az, hogy akik engedélyezik a szabványokat, azok a gyakorlatban is meggyőződnek-e arról, hogy a gyermekek használni is tudják biztonságosan a játszóelemeket?

A másik kérdés pedig, hogy aki használhatóvá és biztonságossá tesz egy játszóalkalmatosságot, az vajon rongálást követ el?

Én azonban (mint három gyermekes apuka) mindenkitől és mindentől függetlenül, köszönetemet szeretném kifejezni az ismeretlen embernek, hogy megoldotta és biztonságossá tette a gyermekek számára a létrát!

Köszönöm!

 

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com