Gázüzemű tesztbusz Sopronban

Browse By

A mai nap, 11 órától mutatta be az önkormányzat és a Kisalföld Volán Zrt. azt a gázüzemű autóbuszt ami az elkövetkezendő napokban teszt jelleggel fog városunkban közlekedni. A soproni próba egy országos teszt-turné első állomása, ennek keretében érkezett a városba az Iveco-Irisbus Citelis típusú, szóló kivitelű busza Sopronba. A választás nem meglepő hiszen Sopron korábban főpartnerséget vállalt az EU által is támogatott Fenntartható Városi Közlekedési Rendszerek (GUTS) Projekt lebonyolításában. Ennek keretében több európai város – köztük Sopron – segítségével megvizsgálták, hogy mely energiaforrás lehet a leghatékonyabb és legkörnyezetkímélőbb a városi közösségi közlekedésben.

“Előttem az utódom”

Szépen illeszkedik a városképbe az új, környezetkímélő busz.

A ma érkezett busz 12 méter hosszú, 3 ajtós, végig alacsonypadlós, mely rendkívül megegyszerűsíti a le és felszállást az összes ajtónál. Összesen 110 személy szállítására alkalmas, melyből 26 ülőhely áll az utasok rendelkezésre. A második ajtónál kialakított peronon lehetőség van babakocsival és kerekesszékkel közlekedők utazására is, le- és felszállásukat pedig mechanikusan, vagy akár elektronikusan működtethető rámpa segíti (a mostani tesztbuszban csak mechanikus rámpa van). Az utastér szellőzéséről légkondicionáló, valamint elhúzható oldalablakok gondoskodnak. Erről a tesztút során meg is győződhettünk, hiszen a beüzemelt légkondicionáló egy-két perc alatt kellemes hőmérsékletet varázsolt a mai meleg időben. Ez igencsak kellemes volt, összehasonlítva a jelenleg klíma nélküli soproni buszparkkal. Az utastér tágnak mondható, így gyors lehet a megállókban az utascsere. Az ülések nagyban hasonlítanak a jelenleg is futó Credo buszok üléseihez.

A belső.

A bemutató út során szintén kellemes érzés volt hallgatni a szép, csöndesen duruzsoló motort, mely könnyedén fel vitt a Lővér körúton is. A csendesség mellett persze további előnye a gázüzemnek, hogy környezetbarátabb, illetve akár 30%-al is olcsóbb lehet az üzemeletetése dízel társaihoz képest. Az enyhébb károsanyag kibocsátás segíthet megfékezni a tüdő, és más légzőszervi rákbetegségek kialakulását. Az üzemanyagul szolgáló földgáz-palackok a busz tetején kaptak helyet.


A sajtótájékoztatón részt vett Dr. Fodor Tamás, polgármester, illetve az illetékes cégek képviselői is. Együtt mutatták be a busz paramétereit, illetve hasznos tulajdonságait. A Széchenyi térről indult bemutató utat követően rögtön forgalomba állt a fehér busz: a 13:15-ös 2-es járattal indult első menetrendszerinti útjára. A Kisalföld Volán átfogó tesztet akar végre hajtani, így szinte az összes helyi vonalon feltűnhet a Citelis, egészen június 12.-ig. Tehát nem kell meglepődni ha a megszokott sárga busz helyett, ez az új, csöndes fehér busz érkezne a megállóba.

Várjuk olvasóink véleményeit és képeit az Irisbus Citelis tesztbuszáról, akár komment formájába, akár a Facebook oldalunkon!

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com