Híd a semmi közepén

Browse By

Az Ikva patak a Lehár Ferenc utcai lakóparktól kisebb kitérőkkel nagyjából déli irányban folyik. Egy rövidke alagúton keresztezi a Győr-Sopron-Ebenfurt vasútvonalat is, az Apácakert közelében. Ez előtt található egy gyaloghíd, mely gyakorlatilag sehonnan vezet sehova. Persze ezzel túloztam, mert mindkét irányból kis ösvény vezet a hídhoz. Az egyik oldalon azonban a 84-es főút van, mely rendkívül forgalmas, a túloldalon pedig egy kitáblázott, de körülbelül ilyen ösvény szintű kis utca, a Lankás utca. Sajnos az átkelés veszélyes, ennek ellenére persze sokan közlekednek erre. Ezt is bizonyítja, hogy az ösvény jól kitaposott. A másik irányban az Apácakert felé juthatunk, esetleg a 84-essel párhuzamosan észak felé, a körforgalomig haladó földúton, harmadik lehetőségként pedig illegális gyalogos átjárón juthatunk át a vasútvonalon, az Obi mögé jutva.


Nagyobb térkép megtekintése


Szükség lenne a környék felülvizsgálatára, többek között korrekt megoldás lenne egy gyalogos felüljáró a 84-es fölött a Lankás utca irányába, persze a főút forgalmától jól elzárva az embereket, hogy ne tudják “lerövidíteni” az utat a felüljáró helyett, ezzel a maguk testi épségét is veszélyeztetve. Egy korábbi cikk alkalmával már említettem, hogy érdemes lenne felülvizsgálni azt is, hogy a közelben levő illegális vasúti átjárót legalizálják, legalább egy andráskereszttel, illetve birkaterelővel. Ami biztos: egy híd megépítése nem olcsó, és ha már van egy, annak a szolgáltatásait maximálisan ki kellene használni, a közlekedési infrastruktúra fejlesztésével, hiszen fontos városrészeket köt össze: közvetlenül a Pihenőkereszt lakóparkot és az Apácakertet, közvetetten pedig a Győrikaput.

Mellesleg úgy tűnik, idáig már nem sikerült eljutni az épített patakmeder takarításával, ugyanis a víz nagyon nem a helyén folyik.

 • anatomy

  Örülök, hogy “napirendre” vetted ezt a kérdést, jó a cikk. Az említett városrészek között tényleg lehetetlen, vagy pusztán a fent leírtak szerinti kalandos átjárási lehetőség van a gyalogos/kerékpáros forgalom számára.

  Ehhez kapcsolódik: régen volt róla szó, hogy elterelik a Fertőszentmiklós – Sopron vasútvonalat Fertőboz után, tehát a Győrből jövő forgalom nem a 84-es feletti felüljárón (a Lankás utca mellett) menne el a jövőben. Ha az így megmaradt vágánycsonkot használaton kívűl helyezné a GYSEV, akkor azt lehetne használni gyalogos felüljáróként. Bár nem tudom, mert a Kőszegi úti aluljáró munkálatai nem azt mutatják, hogy megvalósul ez az elterelés Fertőboznál. Ennek kellene utánajárni.

  • LACEE

   Az nagyon nem mostanában lesz, ha lesz

 • EAttila

  Eredetileg a Lehár Ferenc utca majdnem elvitt eddig a hídig, most viszont egy ház áll ott, ahol egykor az utca volt. Nem értem hogy kerülhetett oda, mikor jelzett turistaút is vezet errefelé, át ezen a hídon. Megközelíthető most valahonnan a Lehár felől ez a híd egyáltalán? Hogy van az, hogy valakit rá engednek építkezni egy útra?
  Vagy én értek félre valamit?

  Itt a térkép hogy hogy vitt pár éve a turistaút:

  http://turistautak.hu/maps.php?id=magyarorszag&image=raster&lat=47.674870&lon=16.618331&zoom=256&arrow=0

 • pulci

  Tényleg jó a cikk azt gondolom olyan helyeken ahol kis ráfordítással is el lehetne érni javulást ott ezt meg is kell tenni!
  A fentebb említett vasútvonal kiváltása a Sopron OH – Győr vasútvonal kétvágányúsítása projekt keretében valósulhat meg. Ennek előkészülete nem is kis pénzért már folyamatban van!
  Kivitelezése nyilván csak a következő 2014-től kezdődő EU-s támogatási ciklus keretén belül valósulhat meg tehát néhány évet még biztosan kell rá várni.

  http://iho.hu/hir/ket-vaganyon-sopronba

  http://www.kiksz.eu/projektek/158/gyor-%E2%80%93-sopron-orszaghatar-kozotti-vasutvonal-ketvaganyusitasa-projekt-1.-utemenek-(fertoszentmiklos-sopron-orszaghatar)-elokeszitese/

  • anatomy

   Most kellene megnézni, hogy mik a konkrét tervek, hogy a lakosság véleményét, érdekeit is figyelembe vegyék a megvalósításkor. Most még időben vagyunk.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com