Browse By

Híd a semmi közepén

Az Ikva patak a Lehár Ferenc utcai lakóparktól kisebb kitérőkkel nagyjából déli irányban folyik. Egy rövidke alagúton keresztezi a Győr-Sopron-Ebenfurt vasútvonalat is, az Apácakert közelében. Ez előtt található egy gyaloghíd, mely gyakorlatilag sehonnan vezet sehova. Persze ezzel túloztam, mert mindkét irányból kis ösvény vezet a hídhoz. Az egyik oldalon azonban a 84-es főút van, mely rendkívül forgalmas, a túloldalon pedig egy kitáblázott, de körülbelül ilyen ösvény szintű kis utca, a Lankás utca. Sajnos az átkelés veszélyes, ennek ellenére persze sokan közlekednek erre. Ezt is bizonyítja, hogy az ösvény jól kitaposott. A másik irányban az Apácakert felé juthatunk, esetleg a 84-essel párhuzamosan észak felé, a körforgalomig haladó földúton, harmadik lehetőségként pedig illegális gyalogos átjárón juthatunk át a vasútvonalon, az Obi mögé jutva.


Nagyobb térkép megtekintése


Szükség lenne a környék felülvizsgálatára, többek között korrekt megoldás lenne egy gyalogos felüljáró a 84-es fölött a Lankás utca irányába, persze a főút forgalmától jól elzárva az embereket, hogy ne tudják “lerövidíteni” az utat a felüljáró helyett, ezzel a maguk testi épségét is veszélyeztetve. Egy korábbi cikk alkalmával már említettem, hogy érdemes lenne felülvizsgálni azt is, hogy a közelben levő illegális vasúti átjárót legalizálják, legalább egy andráskereszttel, illetve birkaterelővel. Ami biztos: egy híd megépítése nem olcsó, és ha már van egy, annak a szolgáltatásait maximálisan ki kellene használni, a közlekedési infrastruktúra fejlesztésével, hiszen fontos városrészeket köt össze: közvetlenül a Pihenőkereszt lakóparkot és az Apácakertet, közvetetten pedig a Győrikaput.

Mellesleg úgy tűnik, idáig már nem sikerült eljutni az épített patakmeder takarításával, ugyanis a víz nagyon nem a helyén folyik.