Menü Bezárás

Itt lehetne Sopron első közös busz- és kerékpársávja

Nem vagyok közlekedésmérnök, sem semmilyen szakember. Csak egy egyszerű városi túlélő, akinek mindig vannak ötletei. A legújabb ötletem pedig: miért ne lehetne egy közös busz-kerékpársáv a Széchenyi tér, és az Ötvös utca között?

A Várkerület első ütemű felújítása óta igyekeznek a gépjárműforgalom minél kisebb részét engedni a Várkerület felé. Erről tanúskodik például az, hogy a Tizenegyes előtt a közlekedési lámpán nagyon rövid ideig van csak zöld. Mivel sokan továbbra is fő közlekedési útvonalként a Várkerületet választják, csúcsidőben ilyenkor feltorlódik itt a sor, mely akár egészen a Móricz Zsigmond utcai kereszteződésig, vagy még akár tovább is nyúlhat.

Erről a szakaszról van szó
Erről a szakaszról van szó (Forrás: OpenStreetMap)

Az ütemes buszmenetrendnek köszönhetően elvileg 10 percenként kellene érkeznie egy busznak a Várkerület irányába, ám a gyakorlatban ez nem így működik, gyakran fordul elő, hogy az egyik busz a ‘Várkerület, Árpád utca’ megállóban áll, mögötte pedig már a Domonkos templomnál vár a következő. A feltorlódó sor miatt azonban az 2-3 pirosról zöldre váltásig nem tud bejutni a buszmegállóba. Vagyis be tudna, de ahhoz némileg módosítani kellene a sávokat.

Jelenleg a Széchenyi tér 1. előtt ugyebár van egy balra kanyarodó sáv, egy egyenest menő sáv, és egy kerékpársáv. Ezeket lehetne véleményem szerint átvariálni, mégpedig úgy, hogy a kerékpársáv helyett busz- és kerékpársáv legyen. Hülyének tűnhet az ötlet, hiszen egy kerékpársáv jóval keskenyebb, mint egy rendes forgalmi sáv. Ám azt figyelembe kell venni, hogy a rendelkezésre álló aszfaltterület adott lehet, persze pontosabb mérésekre lenne szükség. Ez a busz- és kerékpársáv, bennfoglalva a buszmegállót pedig egészen az Ötvös utcáig tarthatna. Itt pedig egy BUSZ feliratú lámpa segítségével lehetne szabályozni, hogy még a további gépjárműforgalom elindulása előtt kihaladhasson a busz, melynek ugye szűk menetrendet kell tartania. (Bónuszként pedig akár egy ellenirányú kerékpársáv is indulhatna innen, az Ötvös utcába.)

Hangsúlyozom, ez csak egy felvetés, és egyébként is, a jelenlegi tervek nem arról árulkodnak, hogy ilyen jellegű fejlesztéseket valósítanának meg az említett helyszínen.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .