Browse By

Kerékpárbarát lett a GySEV

Régen voltam már a soproni vasútállomáson, úgyhogy számomra újdonság volt, hogy lecserélték az előző rendszerből ránkragadt ócska kerékpártárolót ilyenekre:Fordított U alakú tárolók, ahogy a nagykönyvben meg van írva — ez a tereptárgy alkalmas a leginkább a szamarak lakatolásához. Öröm látni, hogy végre nem a semmire sem használható kerékhajlítókat telepítették, mint amelyek például LaCeE egy korábbi bejegyzésében már szerepeltek. Összesen 23 U betűt számoltam össze, ami 46 parkolóhelyet jelent, ha minden tárolóra 2 kerékpárt számolunk. Viszonylag távol vannak egymástól, ennyire talán nem is kellett volna szellősre csinálni és akkor akár kétszer ennyi parkolóhely (~ 100) is létesülhetett volna. Ottjártamkor egyébként 6 kerékpár és egy robogó parkolt ott, ami 15%-os kihasználtságot jelent (ez természetesen csak az adott időpillanatra vonatkozik, a valós kihasználtság ennél nagyobb de akár alacsonyabb is lehet).

Az útfelületre festett sárga piktogrammok is megerősítik, hogy kerékpáros parkolóval van dolgunk — még mielőtt valaki tornaszernek nézné és röptében bemutatna rajta egy Magyar-vándort.Így néz ki a létesítmény egy másik perspektívából:

A dicséret után pedig jöjjön a sötét oldal:

  1. Nem fedett.
  2. Félő, hogy nem a legbiztonságosabb rögzítési technikát választották. Azok a csavarok ott a talpánál nem tűnnek valami bizalomgerjesztőnek.    Csak nekem van olyan érzésem, hogy elég egy villáskulcs a láncra vert kerékpárok “kiszabadításához”? Két egyedet vandáltesztnek vetettem alá: az egyik masszívan állt, a másik viszont már most kotyog. Ez egy kicsit azért elveszi a kedvem attól, hogy melléhorgonyozzak.