Browse By

Kerékpáros átkelő

Én már nagyon régen jártam kresz tanfolyamra, aztán mikor találkozok egy ilyennel, akkor csak nézek:

Egy kerékpáros közúti átkelő a Bánfalvi úton a Besenyő utca kereszteződésénél (több ilyen is van városszerte). Aztán ilyenkor  a következő fél kilométeren azon gondolkozok, hogy rám nézve (autós) mit is jelent ez a tábla, mert akkoriban ilyen nem volt, nem is tanultunk róla semmit.

  • Ha egy kerékpáros érkezik az ilyen táblához, akkor nekem meg KELL állnom, mint pl a gyalogosok esetében?
  • Ha megálltam, a kerékpáros átmehet, vagy áttekerhet az úton?
  • Ha mégis baleset van, ki a hibás?
  • Megállás nélkül áttekerhet-e a kerékpáros az ilyen átkelőn? (akkor ha éppen autó érkezik)

 A fenti kép egyértelmű, ha itt elütsz egy gyalogost, neki volt elsőbbsége. 🙂 Még akkor is, ha mondjuk gyalogol a járda szélén, és egy hirtelen mozdulattal fordul 90 fokot, és lelép az úttestre. Sőt, még akkor is, ha mész a Lackner-ban a Jereván irányába, és a Patak utcából izomból rohan le valaki, egyenesen át a gyalogátkelőn. (itt még a kresz szabály kitalálója is kilapítaná a gyalogost). És ami lényeges ebben a cikkben, hogy a zebrán áttekerő kerékpárosnak nincs elsőbbsége. Ha úgy tolja át a kerékpárt akkor elsőbbsége van.

A következő képet az internetről szedtem össze, mert elfelejtettem lefényképezni a helyet, de ilyen van pl a Csengery utcán is

A gyalogosok szempontjából egyértelmű, de nyugodtak lehettek benne, hogy egy 10-30 éve jogosítványt szerzett autósnak fogalma nincs róla, hogy a kerékpárosnak elsőbbsége van-e, vagy nincs. Vagyis

  • meg kell állni a táblával jelzett útszakaszon az átkelőhöz érkező kerékpárosnak?
  • áttekerhet a kerékpáros az úton? (biztos, mert különben csak zebra volna)
  • megállás nélkül rátekerhet-e az átkelőhelyre a kerékpáros, ha autó érkezik? 
  • ha baleset van, elsőbbsége volt a gyalogosnak. És a kerékpárosnak? (ha a zebrán tekert át akkor nem volt elsőbbsége)

És végül még egy érdekes dolog, amit alig ismer pár ember, autósok meg pláne nem

Szinte minden autós rávágja, hogy itt nincsen elsőbbsége a kerékpárosnak.  Nana!!!!!   Ha a kerékpárosnak nincsen elsőbbségadás táblája, akkor jobbkéz szabály van, vagyis ha balról jön egy autó, és te tekersz felfelé a képen, az autós ki fog lapítani mint a szart, de ne aggódj, elsőbbséged volt.

;-D