Browse By

Kerékpáros átkelő az Erzsébet utcában

A képen egy kerékpárút keresztezi az Erzsébet utcát a Deák térnél. Gondolkozott már rajta valaki, hogy itt kinek van elsőbbsége?  🙂

Mit is mond a kresz?

“Ha sem a kerékpárúton, sem a keresztező úton nincs kitéve az elsőbbségadás tábla, akkor ez egyenrangú útkereszteződés.”   lássuk…

Az utolsó két képen balról jobbra egyirányú az Erzsébet utca (jobbra a Csengery utca)

Vagyis ha (első kép) jobbról jön a kerékpáros, az Erzsébet utcán elsőbbséget kell adni az autósoknak. De nézzük meg jobban az első képet. Az Erzsébet-Deák tér sarkon van egy sűrü lombozatu fa, az mögé bármilyen táblát tehetnek, az úgysem fog látszódni. Továbbá megtévesztheti az autósokat, hogy jobbra egyirányú a Deák tér (de a kerékpárút nem).
Persze biztos feltűnt, hogy szemből van elsőbbségadás táblája a kerékpárosoknak… persze jó ha van, de ha nem lenne, a kerékpárosoknak akkor is meg kellene állniuk, mert akkor meg úgyis jobbkéz szabály van.

Persze a fent leírtak csak 99%, hogy így is van, mert még senkivel nem találkoztam, aki elmondhatta volna magáról, hogy ő aztán tudja  🙂  Itt van pl a gyalogátkelőhely mellett létesített kerékpáros átkelő, aztán a sima kerékpáros átkelő ami előtt van egy kerékpárút vége tábla, majd az átkelő után kerékpárút kezdete tábla, de a szaggatott sárga vonal azért áthalad az úton… az autós szempontjából meg nem számít, hogy egy kerek táblán véget ért-e a kerékpárút.
Az alábbi kép az autozz.blog.hu -ról származik, ott meg azon filóznak, hogy kinek-hogyan-mikor kell elsőbbséget adni…

Ha baleset van, a rendőr is csak felkrétázza az utat, és szakértői vizsgálatot kér  😀
Ha van valaki, aki tisztában van a kerékpáros átkelő fogalmával, és mondjuk ő egy közlekedési szakértő vagy kresz oktató, akkor kérem ne fogja vissza magát!

.