Browse By

Kerékpárutat avattak Fertőújlakon

Ma átadták a vadiúj kerékpárutat Fertőújlakon, mely a határral köti össze a települést. Ezzel gyakorlatilag megszűnt egy korlát, hiszen Fertőújlak vagyis Mekszikópuszta mintegy 40 évig körbe volt kerítve a Vasfüggönnyel, ebből következik hogy út sem vezetett semerre, Sarród irányán kívül. Helyközi busz hétköznap 3-4×, hétvégén kettőször érkezik a településre, vasútállomás már nem üzemel, (pedig azt érdemes lenne helyreállítani), tehát marad a személygépjármű, vagy jelen esetben az általam is előnyben részesített KERÉKPÁR.

GePaRdLaCeE: P8040217 (Custom)

A Fertődről Fertőújlakra vezető út mellett több “kerékpározásra ajánlott útvonal” táblával találkozhat az ember, de a nap lényege nem ez, hanem hogy Fertőújlakot és a B10-es kerékpárút Mosonbánfalva-Pomogy közti szakaszát közvetlenül összekötötték, egy mintegy 3,5km-es aszfaltozott útszakasszal. Illetve majdnem, merthogy 6m hiányzik, ugyanis Pomogynak nem jött be nagyon ez az ötlet, hogy a jelenlegi út mellett, egy másikat is létrehoznak, ami pont kikerüli őket. Megjegyzem, Nyárligetet is kikerüli, meg gyakorlatilag a komplett Rábaköz elérését, ennyi erővel ők is reklamálhattak volna. A lényeg, hogy tükörsima aszfaltos út után van 6m gödör, ami maga a határ, de szerencsére átjárható. Másik lehetőség, hogy ha Fertőújlak felől jön az ember, a határ előtt balra is elágazik az út, de csak kb 100m-t aztán vége, innentől elvileg 100 valahány méter zúzottköves szakasz lesz majd megépítve Mosonbánfalva felé, ha nem sikerül Pomogyot meggyőzni, de hát miért ne sikerülne. Ha ez is bekövetkezik, akkor elvileg két irányt is lehet itt majd választani.

GePaRdLaCeE: P8040227 (Custom)

Az biztos, hogy a most megépült szakasz minősége kiváló, középen szaggatott vonalas felfestés van, ami gyakran megszűnik (miért?), illetve egy földmérési alappontot nem lehetett pár méterrel odébb tenni ezért azt kikerüljük, dehát ez annyira nem nagy problemácia. A kerékpárút mellett fut egy földút (ez túl pozitív szó, inkább valami csapa) amit a minősége miatt a mezőgazdasági munkagépek működtetői se szeretnek, ezért már volt példa arra, hogy a kerékpárúton ment, ami meglehetősen rosszat tehet annak az állapotában, reméljük ilyen nem nagyon fog előfordulni.

GePaRdLaCeE: P8040228 (Custom)

Az út elején és végén itt is a “kerékpározásra ajánlott út” tábla került ki a szabvány köralakú kerékpárút tábla helyett, ezt nem tudom mire vélni. Az osztrák kerékpáros aktivisták minden esetre felfújták a B10 aszfaltjára hogy ERRE is lehet menni Magyarország felé.

GePaRdLaCeE: P8040222 (Custom)