Browse By

Kerékpárúti állapotjelentés, 3. rész – az újonc

Ezúttal az új kerékpárutat vettem szemügyre, mely a Szent Mihály dombtól halad a Hubertusig. Letérési lehetőség van az Ikvahíd és a Major köz felé. A körforgalomból a Szent Mihály utca felé ugyebár lehajtani nem szabad, viszont a szűk átjáró rész után kétirányú lesz az utca, itt kezdődik a kerékpárosok által is használható út. (Tehát ha valaki a Tómalomtól jön, annak az útnak a végén le kell szállnia, átgyalogol a gyalogátkelőhelyen a túloldalra, és itt újra felülhet)

A Szent Mihály utca sajnos elég keskeny ahhoz, hogy már akkor se lehessen rendesen elférni, ha csak az egyik oldalon parkolnak, hát, még akkor, ha mindkét oldalon. Így esélye sincs két, ellentétes irányba haladó autónak elhaladnia egymás mellett. És akkor még nem beszéltünk a kerékpárosokról.

A Sas téren van elágazás, itt térhetünk le az Ikvahíd (Centrum) felé, a Major köz (Parkoló) felé, illetve tovább lehet haladni a Hubertus (Országhatár???) felé. Érdekes dolog a Rózsa utca egyirányú mivolta, de kerékpárral mégis mindkét irányban lehet haladni. Ez a táblákból nem egyértelműen derül ki.

Visszatérve a fővonalra, a Bécsi út – Patak utca kereszteződésében ér véget az autósok és kerékpárosok közös haladása, innentől kb. 100m kétsávos kerékpárút/gyalogjárda kombináció van. Az átkelőhely azonban szemmel láthatóan nincs még kész, nincs egyértelmű felfestés, és valami hiányzik az út közepéről, kábel van ott.

Ez után ~500m kétsávos kerékpárút van, kiváló minőségű, de szerintem ezt ki lehett volna hagyni, hiszen a Bécsi út ezen szakasza nem bonyolít túl nagy forgalmat (ennek ellenére majdnem elütöttek mikor fényképeztem), plusz ráadásként a 84-es út másik oldalán pont van egy kihasználatlan járda darab.

Ez után egy darabon újra autós-kerékpáros kombináció van, majd az átkelő a BOB pálya felé, ami sajnos egyelőre csak gyalogos, de még nincs semmi veszve, elvégre még nem lett hivatalosan átadva. Innentől kanyargós, kétsávos kerékpárút/gyalogjárda kombináció megy fel egészen a Hubertus éttermének parkolójáig. És itt vége.

Érdekes momentum az Országhatár 7,2km kiegészítő tábla, hiszen arra nem igazán megy autó-kerékpár kombinált út, illetve van földút, de azt nem tudom, hogy kiér -e a határig.
Összegzést most nem szeretnék írni, mindenki ítélje meg maga, hogy ez így jó-e, vagy jobb lett volna az elkerülő egyik oldali járdáját kijelölni kerékpárútnak, és ott zúzni.