Browse By

Kisboltok konkurenciaharca Sopronban

Dúl a konkurenciaharc a soproni kisboltok között, két nagyobb hálózat alakult ki a városban, meg néhány környező településen: a Parola illetve a Turzay&Németh. Előbbinek most már 10 élelmiszer-pékáruüzlete mellett péksége is van, utóbbi pedig az eredeti italdiszkontos koncepció mellett szintén 10 élelmiszerüzlettel is rendelkezik. Ezek közül konkrét megnevezés nélkül az egyik elég radikálisan kezdett terjeszkedni, íme néhány példa:

  • A Balfi utca/Híd utca sarkán volt egy kisbolt, talán már évtizedek óta. Kb 2 éve költözött be az egyik szemközti üzlethelyiségbe a konkurencia, és mára a csak Körforgalom élelmiszerként emlegetett eredeti kisbolt bezárt, helyére pedig beköltözött az eőbb említett konkurencia.
  • Másik példa: az egyik bolthálózat egyik üzlete a Magyar utca-Pócsi utca kereszteződésében levő hattyús házban volt már hosszú évek óta. Most gondoltak egyet, és átköltöztek a túloldali üzlethelyiségbe, ahol az évek során görög étteremtől pékségen át minden megfordult. A konkurencia pedig az eddigi Széchenyi téri üzletét átköltöztette oda, ahol a régi kisbolt eddig volt. 100méteres körzetben egyébként még 1-2 kisbolt is van “régebbről”.
  • Még példa: Ibolya úton, a Coop mellett van egy hosszabb nyitvatartású garázsbolt, és vígan megél mindkettő. A Hajnal téren pedig szintén egy Coop közelében nyitott üzletet a Parola, de ez még elég friss, nem tudni mi lesz belőle.  egyébként még 3 helyen van (tudomásom szerint) másik bolt közvetlen közelében kisbolt: A Király Jenő utcában közvetlenül az S-Market mellett, Besenyő utcában egy háztömbben a régi Besenyő élelmiszerrel, valamint a Tómalom utcában szintén egy háztömbben a még meglévő másik Körforgalom élelmiszerrel.

Az persze nem baj, ha van konkurencia illetve verseny, csak van itt egy kisebb probléma: komplett városrészekben nincs élelmiszerüzlet. Hogy itt is néhány példát említsek: Tudomásom szerint az Apácakertben nincs bolt, legközelebb a Hosszú utcában van egy kis CBA, csak oda meg minimum autó kell, hogy át tudj jutni, mivel nagyot kell kerülni, és átgyalogolni sem lehet. De vehetnénk példának a Virágvölgyet is, ahol abszolút semmilyen élelmiszerüzlet nincs, ahogy a Kutyahegy és a Szent Mihály domb környékén sem, illetve az Egeredi dombról is valamerre el kell indulniuk az embereknek, ha élelemhez szereznének jutni. És akkor még nem beszéltünk Görbehalomról és Hermesről, ahol 1997-98 körül szűnt meg üzlet, és nem is lehet csak úgy átsétálni 7-10km-t a legközelebbi lebensmittelhez. Egyedül Brennbergbányán tartja magát egy kisbolt, bár mikor utoljára arra jártam, azt is zárva találtam. El nem tudom hinni, hogy nem lenne itt annyi vásárló, hogy el lehessen tartani egy-két boltot, így az emberek kénytelenek bejárni Sopronba még egy kis sósmogyoróért is, bár igazából pl Brennbergből a helyi bolton kívül Récényben van már a legközelebbi ADEG élelmiszerüzlet.