KÖZTES ÁTMENETEK – A DROG SOPRONBAN IS

Browse By

Interaktív kiállítás felnőtteknek és 14 évnél idősebb fiataloknak.
A Soproni Rendőrkapitányság és Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata illetve a Köztes Átmenetek Nonprofit Kft. együttműködésével városunkba érkezett hazánk eddigi talán legsikeresebb drogprevenciós kiállítása, programja. Talán azért nem teljesen helytálló a kiállítás megnevezés, mert a látogatók nem passzív szemlélők, hanem egy interaktív program keretében kísérhetik figyelemmel, egy drogkarrier különböző állomásait és az azt választó ember állandóan változó viszonyát önmagával és a környezetével. No persze, ezzel párhuzamosan láthatunk egy másik életutat is, azt ahol az ember a problémákra nem a drogokhoz való meneküléssel válaszol, hanem megküzd azokkal és a kihívásokra pozitívan fogadja. Egy döntés két életúthoz vezetne? Sarkosan fogalmazva, talán igen, de én is hiszem, hogy van kiút akkor is, ha egyszer a rossz ösvényre lépett az ember! Ő segítségre szorul, mert szenvedélybeteggé vált! Fontos, hogy a társadalom megértse ezt a betegséget és segítse visszaterelni a helytelen utat választókat a pozitív irányba, a valós életbe! Fontos, hogy segítsünk, hiszen életeket menthetünk! Természetesen elsődleges cél a megelőzés és a kiállítás szervezői is ezt hangsúlyozzák. Az elsődleges megelőzés legfontosabb színterének a család szerepének hangsúlyozását tűzték ki egyik fontos célul és erre utal a kiállítás „nyitóképe” is.
Sopron, Festőterem 2014. május 15.
A megnyitón Fodor Tamás polgármester, Szabó Jenő rendőrkapitány és Hay Éva kiállítás szervező köszöntötte a meghívott vendégeket. A drogokról és a megelőzésről az együttműködésről beszéltek és arról, hogy milyen fontos szerepe van rohanó világunkban a fiatalok felvilágosításának a témával kapcsolatban.


A tárlaton a prevencióban és a terápiában dolgozó szakember vezeti végig az érdeklődőket, ahol igazán közvetlen kapcsolat alakul ki közte és a látogatók között, ettől is válik igazán különlegessé és interaktívvá ez a program. A hivatalos megnyitón a tárlat szervezője Hay Éva vezetett minket végig, akinek külön köszönet részünkről is, az eddig elvégzett fáradhatatlan munkáért.
A kiállítás több szobán keresztül vezet, egy hétköznapi nappaliból indulva, ahol a központi szerepet a televízió tölti be. Itt olyan riportokat láthatunk melyek drogproblémákkal küzdő fiatalokkal készültek. Ők a szerhasználatuk okairól beszélnek, illetve a családjukkal való kapcsolataikat elemzik. A második szoba, bizarr fényekkel és képekkel fogadja a látogatót. Nehezen járható puha talajon lépkedünk és közben a falakon látható antropomorf figurákat tekinthetjük meg, akik a szerek hatása alatt vannak. Innen egy kis vetítőterembe folytatódik az út, ahol négy kábítószer, a herion, a speed, az LSD és a marihuána hatását lehet megnézni kaleidoszkópban. Egykori drogfogyasztók működtek közre ezekben a filmekben, így teljesen hiteles információt kaphatunk a „drogvilágból”. A következő szoba a szenvedélybetegség okozta összeomlást mutatja be, fekete-fehér képek, megolvadt szék, eldőlt televízió és a nappaliban látott gyermekjátékok maradványai hevernek szanaszét. A boldog gyermekkori emlékektől a szürkeségig vezető utat láthatjuk, megdöbbentő képek kíséretében. Innen továbbindulva egy sötét, nyomasztó utcán át vezet az út egészen az utolsó szobáig. Ott a drogfogyasztás két következménye látható. Az egyik oldalon a ma is hatályos drogtörvény olvasható, míg vele szemben egy leállt fiatal gondolatai.
Elgondolkodtató és a valós életből merített kiállítást láthat, aki részt vesz a Festőteremben ezen a programon. Nem hiszem, hogy van két egyforma tárlat, hiszen az interaktivitásnak és a látogatói csoportok összetételének függvényében mindig változatos tud maradni.


A kiállítás megtekinthető 2014. május 16 és 2014. június 13 között a Festőteremben.
Nyitva tartás: hétfő 10.30-17.30-ig. / kedd-péntek 9.00-16.00-ig.
A kiállítás kizárólag csoportosan látogatható.
Jelentkezés és információ a Jegyirodában.
Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.
9400 Sopron, Liszt F. u. 1.
Nyitva tartás:
Hétfő-Péntek: 9-17 óra, Szombat: 9-12 óra
Tel.: +36 99 / 517-517, +36 99 / 517-518
Fax: +36 99 / 517-542
email: jegyiroda@prokultura.hu

L.L.ZS.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com