Browse By

Lehangoló városkép: Sopron

Ez most egy kicsit hosszabb bejegyzés lesz. Olyan dolgok mellett megy el az ember nap mint nap, amik személy szerint az én szememet nagyon szúrják. Ahogy nől a város, és ahogy egyre több a költségcsökkentés a város, az ország részéről, egyre több probléma kezd felmerülni.

Nem tudom másnak is feltűnt-e, de újabban igencsak szemetes a város. Ez szerintem nem csak a napokban is zajló lomtalanítás mellékhatása, hanem például annak, hogy egy csomó kuka eltűnt. Ha jól rémlik, ezt a Holding is megerősítette ( nem az én kérdésemre). De nem csak ez a probléma. Sokan egyszerűen nem értik meg, hogy ha egy közterületi kuka megtellik, akkor ne tegyenek MELLÉ zsákot, mert egyrészt iszonyú undorító, másrészt azt elvinni elvileg nem is feladata a cégnek. Persze a szelektív hulladékgyűjtő szigetek köré se kellene zsákban azokhoz a kategóriákhoz abszolút nem illő szemetet cipelni. Egyébként az olyan helyeken, ahol van kuka, de az tele van, ott sem kellene elszórni a szemetet, nehogy már ne tudja valaki elvinni a legközelebbi másik kukához. Sajnos a közterületeken igen sok helyen előfordul szemét, a patakmedertől a parkokig, üdítős flakonok, dobozok, kajás zacskó, cigarettacsikk. Volt rá példa, hogy rászóltam valakire aki eldobta a szemetét, hogy “bocs, elejtettél valamit” de csak ennyi volt a válasz hogy “jó, majd felveszem” és ment tovább….

További probléma még, hogy a tavalyihoz hasonlóan most is késik a fűnyírás. Ez a város számtalan pontján felmerül, csak hogy konkrét példát mondjak az Ikva patak árterében végig, de más, pl útmenti keskeny közterületeken sincs lenyírva a fű.

Soha nem látott mértéket öltött a rongálás. Sajnos városunkban is egyre nagyobb problémát jelent ez a jelenség. Nem tudom, mi abban a baromi jó, hogy kirúgják a nemrég átfestett telefonfülke üvegét, vagy lefürészelik(!) a kerékpárúthoz tartozó pihenők padjait, összefújnak és firkálnak mindent. A Deák téren például a növények nevét viselő üvegtáblák többsége is ki van már törve. A buszmegállók menetrendjei kiégetve cigarettacsikkel vagy filccel összefirkálva. Ezekkel nem csak a mi, de a saját környezetüket is tönkre teszik. Vagy őket nem érdekli, hogy milyen körülmények között élnek?

Óh, egyik kedvenc témám a táblák, menetrendek. Tele van a város ki/bedőlő kresztáblákkal, elforgatott, megrongálódott példányokkal, és van rakás üres oszlop is. A táblákban tükröződnek különböző korok, buszmegállótáblából például vagy 4-5 különbözőfélét is meg lehet különböztetni városszerte. A turisták számára kihelyezett tájékoztató irányjelző táblák gyakran fals információt közölnek, ami nem jó. A másik, hogy főként a menetrendváltás óta megszaporodtak a fölösleges menetrendtartók. Például a 2-es busz vonalán, mióta megszűnt a 15-ös járat, szinte végig, minden egyes megállóban van egy-egy üres menetrendtartó. De van extrémebb példa is, amit már egy bejegyzéssel korábban bemutattam. A totemoszlopok ma például nagyon nem működtek megfelelően, ráadásul a többségének hátulján szereplő vonalhálózati térkép is érvénytelen már.

 

Lőzungok:
1. Több kuka, gyakoribb ürítés, hatékonyabb ellenőrzés
2. FŰNYÍRÁS
3. A megrongált dolgok pótlása, kijavítása, gyakori ellenőrzés, térfigyelés
4. Helyreállítás, kijavítás

EGYELŐRE ENNYI
egy dolgot garantálhatok, én az elkövetkezendő időben is arra fogok koncentrálni, hogy az imént felsorolt, és fel nem sorolt problémákra megoldást találjak, és akár meg is próbáljam megoldani! Azt hiszem, mindannyiunk érdeke, hogy egy tiszta, rendes, jól karbantartott, egészséges városban éljünk!