Lezárták a borsó-hegyi magasfigyelőtornyot

Browse By

Ma délelött felkerestem a Lépesfalvához közeli Borsó-hegyen található egykori határőrtornyot, azonban meglepődve tapasztaltam, hogy egy lánccal lezárták a felvezető létrát.
A torony, a 399 méter magas Borsó-hegy csúcsától kb. 50 méterre délre található, érinti a zöld jelzésű Vasfüggöny-túraút. A műholdfelvételen is jól kivehető a torony.

Megbújik a fák között az egykori műszaki zárhoz tartozó határőrtorony.

Sajnos a soproni erdő ezen részét igencsak elhanyagolják, így a korábbi nyiladékot, mely légvonalban felvezetett a határőr toronyhoz, teljesen benőtték a fák, illetve magába a toronyba is kezdenek belenőni a fák.
A magasfigyelő eddig – egy korábbi felírat szerint – csak saját felelőségre volt megmászható, azonban most ez eltűnt és a felvezető létrát is lelakatolták. Nem hiszem, hogy maga a vasszerkezet túlságosan elöregedett volna, így egy kisebb rendbetétellel is biztonságossá tehető lenne a torony. Szükséges lenne továbbá a körülötte lévő fák kordában tartása. Sajnos nem nagyon hiszem, hogy bármi is fog történi az egykori határőrtoronnyal, hisz eldugott helyen van és a fejlesztések rendszerint csak a parkerdőt érintik… Pedig, mint történelmi emlék se lenne utolsó…

Tilos a felmenet!

A toronytól nem messze egy vasbeton oszlop maradvány fekszik. Talán az egykori műszaki zár egy ott felejtett darabja?

 

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com