Megmásztuk a fertőszentmiklósi víztornyot

Browse By

A mai nap adták át a megújult fertőszentmiklósi víztornyot, melynek keretében nyílt napot is szervezett a Soproni Vízmű Zrt.: 10-16 óráig bárki betekinthetett a toronyba, illetve a tetejéről megcsodálhatta a környék panorámáját. Az igencsak élénk érdeklődés miatt hosszú sor kígyózott a a torony lábánál, de az IkvaHír elszánt tudósítójaként végigálltam a közel 1,5 órás sort, hogy kedves olvasóink otthonról is megcsodálhassák a fentről készült képeket 🙂

Nem tűnik sok embernek, mégis 1,5 óra volt kivárni a sort. De megérte! 🙂

A lassan haladó sor a tetőre való kijutással volt magyarázható, mivel a látogatók biztonsága érdekében a vízmű munkatársainak segítségével a tetőre vezető létrán egyesével, biztosítókötél használatával lehetett felmenni.

A víztározó szintje – körülöttünk található a víztér. Eddig a szintig sima lépcsőn lehetett feljutni, a tetőre azonban már csak biztosítókötéllel lehetett felmenni.

Íme, a kilátás: Fertőszentmiklós, városközpont

A (volt) petőházi cukorgyár

Néhány érdekesség, illetve műszaki adat a toronyról:
A Fertőmenti Térségi Vízellátó Rendszer 11 település (Agyagosszergény, Fertőboz, Fertőd, Fertőendréd, Fertőhomok, Fertőszentmiklós, Fertőszéplak, Hegykő, Hidegség, Petőháza, Sarród) vízellátását szolgálja. A központi vízbázisa a Lees erdőben található vízműtelep, 4 db mélyfúrású kúttal. A napi átlagos víztermelés 2000 m³. A kitermelt víz összetevő komponensei alapján az I. vízminőségi kategóriába tartozik.
A rendszer magastározója a fertőszentmiklósi víztorony, amely 1980-ben épült, és az elmúlt hónapokban történt korszerűsítésnek köszönhetően visszanyerte eredeti állapotát.
magassága: 37 méter
a vízoszlop maximális magassága a tárolótérben: 6 méter
tárolókapacitása: 1000 m³ azaz 1 millió liter víz, ami a térség fél napi vízfogyasztását fedezi

Közben Fertőszentmiklós önkormányzatának koordinálásával épül egy új kilátó a víztorony tőszomszédságában. Hamarosan ha nem is olyan magasról, de hasonlóan szép panorámában gyönyörködhetünk egész évben onnan is.

Az épülő kilátó. Ma is dolgoztak rajta.

Végezetül köszönet a Vízmű munkatársainak akik fáradhatatlanul, kissé elnyúlt műszakban lehetővé tették ezt az érdekes látogatást. Legközelebb talán 34 év múlva, egy következő felújítás alkalmával találkozunk? 🙂

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com