Browse By

Megnéztük a fertőendrédi kerékpárutat

Mint ahogy arról a Kisalföld beszámolt, szeptember végén átadták az újonnan létesült fertőendrédi kerékpárutat. Nem sokkal ezután ki is próbáltuk, most röviden összefoglaljuk a tapasztaltakat. Út menti egyoldali, kétirányú (egyes szakaszain gyalog- és) kerékpárút létesült, saját számításaink szerint kb. 530 méter összhosszúságban. A beruházás során 2 új kerékpáros(/gyalogos?) híd építésére is sor került. Az alábbi térképen kék vonalak jelzik a kerékpárútként, zöld vonal a gyalog- és kerékpárútként kitáblázott szakaszokat.

A kerékpárút jelen állapotában elég koncepciótlannak tűnik, a falu Süttör felé eső végétől kb. az Iskola utca metszéspontjánál lévő buszmegállóig tart. Ha csak így marad, akkor nem sok haszna van — a helyiek lehet, hogy megcáfolnak, de szerintem a 8518-as ezen szakasza nem bonyolít túl nagy gépjárműforgalmat. Nyugodtan lehetett volna a 8518-ason is kerékpározni, ottjártamkor is volt olyan kerékpáros, aki a kerékpárút helyett inkább ezt választotta. Ha valóban megvalósul az, amit a polgármester nyilatkozott, hogy az utat folytatják majd Fertőd és Vitnyéd felé is, akkor már esetleg kialakulhat egy hosszabb, összefüggő szakasz és így a most elkészült levegőben lógó kerékpárutacska is több értelmet nyer majd — ebből azonban nem tudjuk, mikorra lesz valami (ha lesz energiánk, akkor megkérdezzük, mik a tervek). Ha tényleg egy Fertőd-Fertőendréd-Vitnyéd kerékpárút kiépítése a cél, akkor érthetetlen számomra, hogy paradox módon miért egy belterületi szakasszal kezdik az építést (ahol a gépjárműforgalom 50 km/h-s sebességkorlátozása miatt kevésbé indokolt) és miért nem a települések közötti, külterületi szakaszokat kezdték el inkább építeni, ahol a nagy sebességkülönbség miatt jóval nagyobb szükség van a kerékpáros forgalom szegregációjára. Következzen most néhány kép, kommentárjaink a képek alatt!

[nggallery id=2]

Akinek szüksége lenne rá, az itt megtalálja Fertőendréd kerékpáros infrastruktúráját vektoros formában egyben OSM XML fájlként vagy GPX fájlként. Az egyes szakaszok (kerékpárút, gyalogkerékpárút meg a keszekusza ráfordító) külön GPX fájlokként is elérhetők.