Browse By

Menetrendváltás 2012

REX jár ki Sopronból Wien Meidling állomás felé, menetrendváltástól Pozsony a végállomás. (fotó: Horváth Norbert)

2012.december 8.-án ismét eljön a szokásos közösségi közlekedés menetrendváltása. Ezúttal Sopron és környékét érintő főbb vasúti közlekedés változásait vesszük görcső alá.

Belföldi viszonylatban Sopron és Győr között nem kell nagyobb változásra számítani, az indulási időpontok tolódtak egy-két perccel előbbre vagy hátra. Szombathely fele a legnagyobb változás, hogy megszűnik a közkedvelt Zagreb-Corvinus nemzetközi gyorsvonat, így elveszti Sopron a közvetlen zágrábi kapcsolatot. Belföldi viszonylatban a megszűnő Corvinus gyorsot pótolva indul egy új Sopron-Pécs gyorsvonatpár.
További fontos változás, hogy december 9.-től a GYSEV felhagy a szolgáltatással Balf-fürdő, Harka, Pereszteg és Nemeskér-Egyházasfalu megállóhelyeken. Így az eddig is szűk kínálattal rendelkező megállóhelyek települései elvesztik a vasúti kapcsolatot. A döntés nem véletlen, hiszen mindegyik esetben távol van a megállóhely a településtől, ráhordó buszjárat pedig nincs, így nem meglepő, hogy utasszámuk elenyésző. A megszüntetéssel Pereszteg és Nemeskér-Egyházasfalu esetében az alig két éve európai szabvány szerint felújított megállóhelyek az enyészetté válnak.

Nemzetközi viszonylatban változik a Bécs illetve Wr.Neustadt felé közlekedő vonatok üteme is. Az új Wien Hauptbahnhof első négy vágánya is decembertől áll forgalomba ezáltal a soproni vonatok az eddigi végállomás -Wien Meidling- után a vadi új Hauptbahnhofra térnek be. Innen néhány percnyi várakozás után indulnak tovább Pozsonyligetfaluba (Bratislava-Petrzalka). Így sok évtized után újra közvetlen vonattal utazhatunk Sopronból, a szlovák fővárosba, akárcsak az egykori Sopron-Pozsony HÉV fennállása során. Az új viszonylatnak köszönhetően a soproni vonatok jobban feltárják Bécset is, így megkönnyítve az ingázást.