Neckenmarkt-Horitschon: vasút nélkül

Browse By

2013.július 1.-től felhagyott az ÖBB a vasúti személyszállítással a Deutschkreutz (Sopronkeresztúr) – Neckenmarkt-Horitschon (Sopronnyék-Harácsony) vonalszakaszon. Ezáltal már csak a tíz kilométeres Sopron – Deutschkreutz szakaszon van rendszeres forgalom, az egykori kőszegi HÉV további részén szünetel a vasúti forgalom.

Ezen a 2010-es képen még úgy tünt minden rendben van: egy REX halad Unterpetersdorf (Alsópéterfa) közelében. Fotó: Markus U. / Flickr

Mint arról már korábban beszámoltunk, az oberloisdorfi (Felsőlászló) tolatós tehervonat már a tavalyi év végén megszűnt. A szolgáltatást végző Rail Cargo Austria a minisztériumi döntés hatására szüntette meg a további kiszolgálást a szakaszon, alacsony kihasználtságra hivatkozva. Közbe a szállítató cégek és az önkormányzatok tiltakoztak a döntés ellen.
A kedélyek lassan lecsendesedtek, azonban most egy újabb érvágás történt a vonalon. 2013.július 1.-től megszüntette az ÖBB a maradék három pár RegionalExpressz járatot Neckenmarkt-Horitschon és Deutschkreutz között. Mindezt a lehető legnagyobb csendben, kerülve a nagy nyilvánosságot. Csupán az érintett állomásokra került ki tájékoztató, illetve az internetes menetrendbe egy aprócska felhívás. Nem csoda tehát, hogy eddig semmilyen médium nem számolt be a vonalbezárásról. Azonban az Ikvahír utánajárt a dolgoknak.

A vonal halálhíre és a vonatpótló buszok menetrendje.

Megkeresésünkre az ÖBB sajtóosztálya elmondta, hogy július hónapban fog megtörténni a korábban már rebesgetett adásvételi szerződés. Az ÖBB már az év elején eladásra hirdette a Deutschkreutz – Oberloisdorf vonalat és mostanra biztosan kijelenthető, hogy vevőre is talált a Sonnenland Draisinentour Gmbh személyében. Ez a cég csinálja a hajtányos túrákat Neckenmarkt-Horitschon és Oberpullendorf (Felsőpulya) között. Megtudtuk azt is, hogy zajlik a vonal átminősítése is: a továbbiakban un. nem-közforgalmi vasútként fog működni és csatlakozási feladatot fog ellátni. Azonban ez nem zárja ki a teherszállítás újraindítását vagy éppen az eddig is működő hajtányos túrákat. Az átminősítés valószínűleg a költséghatékonyság jegyében történik.

Jelenleg se személyvonat, se tehervonat…

…csak a hajtányok maradtak.

A hivatalos vevő a Sonnenland Draisinentour Gmbh lesz, de a tartomány és az érintett települések is beszállnak a vételi összegbe. Megkerestük a Sonnenland Draisinentour Gmbh illetékeseit is, de eddig tőlük nem érkezett válasz. Így nem tudjuk mik a cég jövőbeli tervei a vasúttal, várható-e egyáltalán a teherszállítás újraindítása.
A fenti helyzetet ismerve, már nem olyan meglepő a személyszállítás megszüntetése. Másik okként megnevezhető az alacsony kihasználtság is, hisz elégé pazarlónak volt nevezhető az öt kocsis Wiesel szerelvény az egy-két harácsonyi, vagy sopronnyéki utassal. Viszont érdekes a döntés annak tükrében, hogy egy-két éve vonalfelújításról és villamosításról szóltak a hírek. Nem elhanyagolható az se, hogy a megszüntetéssel Sopron is elvesztett egy közvetlen vasúti kapcsolatot.
Az érintett REX vonatok (1810, 1812, 1814, 7749, 7755, 7761) továbbra is közlekednek Wien Meidling és Deutschkreutz között, illetve az ÖBB Postbus vonatpótló autóbuszokat indított a leállított szakaszon. Minden esetben 3 perces csatlakozási idővel és 10 perces úttal számoltak.

A vonal sorsát ismerve, humoros matrica az unterpetersdorfi megállóhely kukáján: “Síneket a forgalomlavina helyett! – a közlekedési miniszter.”

Mindeközben átépítések is zajlanak Deutschkreutzban: meghosszabbították a P+R parkoló mellett lévő csonkavágányt. Valószínűleg a teherszállítás megnövekedte miatt, hiszen a decemberi megszüntetés óta csak deutschkreutzig jár ki a tolatós tehervonat. A korábbi szállítatók a visszavágás ellenére megmaradtak, így például az Eszterházy erdőgazdaság járművei is egész nap hordják a fát Sopronkeresztúrra, ahol vagonokba rakodják át. Ennek fényében is jó lenne, ha újra járná a tolatós teher a burgenlandi falvakat…

Csonkavágány hosszabbítás Sopronkeresztúron. Jelenleg is dolgoznak még rajta.

 

Képgalériánk a megszüntetett vonalról:

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com