Premierre készül a KOMISZ & dESZKa Társulat

Browse By

Egész estét betöltő, két felvonásos musical bemutatójára készül a KOMISZ & dESZKA Társulat. A Valahol Európában című musical premierje Zsirán lesz 2014. október 18.-án szombaton, a második előadás pedig szintén Zsirán, október 19.-én vasárnap 17 órakor. A társulat a premiert követően, több helyszínen is bemutatja a darabot, melyek közt határon túli városok is szerepelnek.

Egy kis ajánló Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor színművészektől:

A KOMISZ & dESZKa Társulat

Az integrált társulat, a Komédiás Integrált Színház (ismertebb nevén: KOMISZ) a zsirai Fogyatékosok Otthona tehetséges, színjátszást kedvelő és szívesen művelő lakóiból (Vezető: Szalai Péterné „Gitta”), valamint a soproni Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolában működő dESZKa Társulat tagjaiból áll (Vezető: Betuker Botond).

Épek és sérültek, együtt, egy színpadon. Fogyatékkal élő emberek, általános és középiskolások, sajátos nevelési igényű diákok csapata.

A szakmai tapasztalaton túl, melyet az évek során szereztek, sok közös élmény, megélt siker, barátság is a hátuk mögött volt már. Jelmondatukká vált, jelenlegi darabjuk egy idézete, mely így szól: „mert ha együtt megyünk, talán oda fogunk érni”.

A színházi munka nemcsak hasznos időtöltést jelentett számukra, hanem önmegvalósítást, élményt, új kompetenciákat és kapcsolatot a külvilággal, de minden előtt, a szeretetet adni és kapni tudás helyes tudományát. Szeretnék bebizonyítani a Nagyérdeműnek, hogy a művészi élmény nyújtásán túl, a sérült emberek átlépve saját korlátaikat, képesek arra, hogy értékeket közvetítsenek, s hogy a társadalom peremére szoruló sérültek rétege éppoly értékes és fontos, mint bárki más. Közös előadásaikkal le kívánják dönteni az előítéletek korlátjait. Megpróbálják a fogyatékkal élők világát közelebb hozni az épekéhez. Játékuk során azt kívánják hangsúlyozni, ami közös, ami összeköti őket, s nem azt, ami szétválaszt. Legfőbb szándékuk, hogy amatőr szinten, a legnagyobb színvonalon örvendeztessék meg a hálás közönséget.

VALAHOL EURÓPÁBAN / musical két részben

Sorsok. Embertípusok. Háború. Gazdagság. Szegénység. Összeesküvés. Gyilkosság. Félelem. Összetartás. Csapat. Zene. Otthon. Halál. Szerelem. Szeretet. Humor.

Nincs kimondva, de a cselekményből egyértelműen látszik, hogy a II. világháború idején járunk. Egy fiatal kislány, Kuksi édesapja utolsó mondatát mondja: „Nem szabad félni!”. Az Állami Javítóintézetet szétbombázták. A találatot túlélt fiatal fiúk és lányok elveszve, csapatba rendeződve próbálják túlélni a háború viszontagságait. A fiúk csapatukba veszik Kuksit is. Időközben találkoznak egy másik gyereksereggel. Az eleinte nehézkes elfogadást követően rájönnek, hogy csak együtt vészelhetik át ezt az időszakot. A hadsereg és a statáriális bíróság hajszolni kezdi az árvává vált gyerekeket, akiket csavargónak nevez. A két csapat vezetője között meglepő kapcsolat alakul ki. A domb tetején találnak egy elhagyatottnak tűnő birtokot. Ott Simon Péter, egykori karmester és zeneszerző lakik. Bizalmatlanságból végül bizalom lesz a gyerekek és a ház ura között. Megtanítja őket a zene fontosságára és szeretetére. A hadsereg és egyben a statárium megtalálja őket, de a gyerekek felveszik a kesztyűt. Sikeres, de mégis tragikus véget ér a harc. Simon Péter egy utolsó ajándékot ad a gyerekeknek, amellyel egyben életüket is megmenti. Sajnos a finálé dala Kuksit siratja, aki már nem éli meg az áhított holnapot.Nincs kimondva, de a cselekményből egyértelműen látszik, hogy a II. világháború idején járunk. Egy fiatal kislány, Kuksi édesapja utolsó mondatát mondja: „Nem szabad félni!”. Az Állami Javítóintézetet szétbombázták. A találatot túlélt fiatal fiúk és lányok elveszve, csapatba rendeződve próbálják túlélni a háború viszontagságait. A fiúk csapatukba veszik Kuksit is. Időközben találkoznak egy másik gyereksereggel. Az eleinte nehézkes elfogadást követően rájönnek, hogy csak együtt vészelhetik át ezt az időszakot. A hadsereg és a statáriális bíróság hajszolni kezdi az árvává vált gyerekeket, akiket csavargónak nevez. A két csapat vezetője között meglepő kapcsolat alakul ki. A domb tetején találnak egy elhagyatottnak tűnő birtokot. Ott Simon Péter, egykori karmester és zeneszerző lakik. Bizalmatlanságból végül bizalom lesz a gyerekek és a ház ura között. Megtanítja őket a zene fontosságára és szeretetére. A hadsereg és egyben a statárium megtalálja őket, de a gyerekek felveszik a kesztyűt. Sikeres, de mégis tragikus véget ér a harc. Simon Péter egy utolsó ajándékot ad a gyerekeknek, amellyel egyben életüket is megmenti. Sajnos a finálé dala Kuksit siratja, aki már nem éli meg az áhított holnapot.

Mesét, történetet láthat az, aki szórakozásra vágyik. Szerelem, dráma, akció, gyilkosság, humoros jelenetek. Mindezek mellett ott áll az aktualitás, amelynek témája egész terjedelmében ráillik a mai Európára. Hatalom kontra társadalom. Rendszer kontra emberek, sorsok. Nem tudjuk ki kicsoda és hova tartozik, csupán érzékeljük az ellentétet, a jót és a rosszat. Nincs kimondva semmi és senki. Mindenki eldöntheti, hogy éppen mit szeretne látni. A társulat első nagyszínházi darabjának fő mondanivalójával indul az előadás. „Legyetek jók, ha tudtok…” – talán annak a darabnak a folytatását láthatjuk. Hasonló téma és szerepek, csupán egy másik korban. Hasonló, mivel itt is felmerül a két választható út, amely meghatározza életünket. Különböző, hiszen a Legyetek jók, ha tudtok című előadásban a jó oldal mutatkozik meg a választás területén, jelen esetben meg a rossz, a gonosz oldal kap választási lehetőséget. „A rendszer” vajon folytatja a negatív hadjáratot és a végén egyedül marad, vagy a jót választja? Erre a kérdésre már az előadás elején választ kapunk, hiszen a jövővel indul a cselekmény.Mesét, történetet láthat az, aki szórakozásra vágyik. Szerelem, dráma, akció, gyilkosság, humoros jelenetek. Mindezek mellett ott áll az aktualitás, amelynek témája egész terjedelmében ráillik a mai Európára. Hatalom kontra társadalom. Rendszer kontra emberek, sorsok. Nem tudjuk ki kicsoda és hova tartozik, csupán érzékeljük az ellentétet, a jót és a rosszat. Nincs kimondva semmi és senki. Mindenki eldöntheti, hogy éppen mit szeretne látni. A társulat első nagyszínházi darabjának fő mondanivalójával indul az előadás. „Legyetek jók, ha tudtok…” – talán annak a darabnak a folytatását láthatjuk. Hasonló téma és szerepek, csupán egy másik korban. Hasonló, mivel itt is felmerül a két választható út, amely meghatározza életünket. Különböző, hiszen a Legyetek jók, ha tudtok című előadásban a jó oldal mutatkozik meg a választás területén, jelen esetben meg a rossz, a gonosz oldal kap választási lehetőséget. „A rendszer” vajon folytatja a negatív hadjáratot és a végén egyedül marad, vagy a jót választja? Erre a kérdésre már az előadás elején választ kapunk, hiszen a jövővel indul a cselekmény.

A társulat legújabb színdarabja, abban különleges, hogy az ép és sérült tagok nemcsak együtt játszanak a színpadon, hanem műszakot vállalnak, díszítenek, részt vállalnak a díszletek létrehozásában és a legfontosabb, élő előadásmódban, a saját énekhangjukon szólaltatják meg a színdarab dalait.

A darabban közel 50 fő sérült és ép színjátszást kedvelő szerepel.

Művészeti vezető: Betuker Botond

L.L.ZS.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com