Menü Bezárás

Sopron nagyszerű tervek megvalósítása előtt áll – A Polgármesteri hivatalból jelentjük

Elkészült a 2015-ös költségvetési tervezet. Sajtótájékoztatón jártunk és rengeteg új információval gazdagodtunk városunk és környékével kapcsolatosan. Dr. Fodor Tamás polgármester bemutatta Sopron 2015. évi költségvetési koncepcióját, ami remélhetőleg meghatározza a város önkormányzatának feladatit. Fontos tudni, hogy az idei az első olyan költségvetés, amely az önkormányzati átalakítás után illetőleg az önkormányzati adósságátvállalás után készült. Elhangzott az is, hogy továbbra sem kell rövid- vagy hosszú lejáratú hitelt igénybe venni az önkormányzat működéséhez, valamint hogy összességében ez a költségvetés (tervezet) kisebb, de hatékonyabb önkormányzati működést eredményezhet.

A sajtótájékoztatón az elmúlt illetve a jelenleg még folyamatban lévő beruházások is szóba kerültek. Ebben az esztendőben befejeződnek a 2007-2013-as uniós pályázatok kivitelezései. Ide tartozik a Várkerület, a Barlangszínház, a Városi Stadion, az MKB Aréna de a Kurucdombi rehabilitáció is. Ezek a befejeződő beruházások 6 milliárd forintot tesznek ki összességében, 93 %-os támogatottsággal.

A jövőről:

Városunkban folytatódik a tervezési és a pályázati munka a 2014-2020-as uniós források megszerzéséhez. Az ehhez szükséges pénzügyi források a tervezéshez és önerő vállalására rendelkezésre állnak a költségvetésben. A 2014-2020 uniós ciklus kiemelten gazdaságfejlesztést támogató szakasz. A program fő céljai a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése, a foglalkoztatásbővítés és az újraiparosítás támogatása.

Az elkövetkezendő 7 éves fejlesztési időszak fő irányvonalai, melyek tervezése, előkészítése az idei költségvetés fő feladata:

  • A déli közúti tehermentesítő forgalmi gyűrű, az M85-ös autóút.( A Bécsi út – Ágfalvi út – Egeredi út összekapcsolásával kiépül az új elkerülő, amely út majd kapcsolódhat az M85-ös gyorsforgalmihoz. )
  • A GYSEV vasútvonal be- és kivezető szakaszainak korszerűsítése, káros környezeti hatásának csökkentése.( Egy vágányra összpontosulna a Győr, Szombathely illetve Ausztria irányába közlekedő vonatok sínpályája, amely jelentős környezeti és zajkároktól mentesíteni a várost. )
  • Az Ikva és a Sós patak záportározóinak kialakítása. (árvízvédelem) ( Az árvízvédelmi kiépítések – pl. Pap rét – után jobban kihasználhatóvá válik építészetileg a patakok partja. )
  • A Pannon-Fertő vízbázis fejlesztése.( A magyar oldalra eső költségek előteremtése. )
  • A Várkerület értékmegőrző megújítása – II. ütem, belváros revitalizációja és a műemléképületeinek megújítása.( A korábbi uniós ciklusban erre nem jutott forrás. )
  • Multifunkciós csarnok kiépítése.( Egy olyan csarnokra van szüksége a városnak, amely létesítmény alkalmas lesz kulturális rendezvénye, kiállítások de akár sportesemények lebonyolítására is. )
  • A Lővér Fürdő – Csik Ferenc uszoda rekonstrukciója.( A fedett uszoda kupolájának felújítása már időszerű illetőleg további fejlesztésekre is szükség van, hogy bővíthetőek legyenek a sportolási lehetőségek, valamint turisztikailag is fontos lenne erre, a helyiek igényeiről nem is beszélve. )
  • A Fertő tavi vízitelep fejlesztése.( Folyamatban van a terület új szabályozási tervének elkészítése, amelybe szinte minden belefér, ami az üdülést és a vizes kikapcsolódást szolgája. )
  • Vasút-busz közlekedési csomópont kiépítése.( A tervek szerint egy helyre kerülne a vasút és vidéki autóbusz-pályaudvar. )
  • Klimatikus gyógyhelyfejlesztés Balfon, valamint a Lővérekben a Soproni Gyógyközpont környékén.( A balfi parkerdő és a Várisi úton található Szanatórium környékének fejlesztése. )
  • A Páneurópai Piknik Emlékhely fejlesztése.( Célegyenesben van a terület Európai Örökség Díjának esetleges odaítélése, amely komoly nemzetközi rangot jelenthet Sopronnak, de persze ettől függetlenül is fontos az emlékhely fejlesztése. Egy nem hagyományos értelemben vett „múzeum” kialakítása is a célok között szerepel. )
  • A 48-as volt laktanya rehabilitációja, fejlesztése – Vásárcsarnok építéssel.( A területen egy kétszintes vásárcsarnok építése is tervben van, amely alsó szintjén egy modern, ám klasszikus piac lenne kialakítva, a felső szintjén pedig üzletek kialakítása lenne megvalósítva. A terület többi részén a katasztrófavédelmi központ kialakítása is szerepel illetve az egyéb terület pedig értékesítésre kerülne. )

Ebben az évben is folytatódik a lakossági közös útépítés, a városi úthálózat javítása, korszerűsítése, a felszíni csapadékvíz elvezetése a problémás helyeken. A város tisztasága és virágosítása kiemelt feladat a zöld területek gondozásával.

A költségvetés kiadási főösszege 17, 1 milliárd. Ennek 60 %-a működésre, 40 %-a fejlesztésre és felújításra fordítódik kétharmad egyharmad arányban.

Az intézmények fenntartása 19 %-ot tesz ki költségvetésben, ehhez az önkormányzat átlagosan 22 %-ban járul hozzá. A fejlesztéseknek köszönhetően az intézményekben az ellátási szint emelkedett a bővülő férőhelyek miatt, például a gyermek-intézményekben. Az Polgármesteri Hivatal működtetése a költségvetés 8%-át igényli, tavalyi színvonalon. Fontos feladat lesz az intézmények energetikai fejlesztése az új pályázati rendszerben. A szociális rendszer férőhely-bővítése is további feladatot ad.

Az idei szociális kiadások biztosítják az előző évi ellátási színvonalat azzal, hogy a megszűnő állami ellátásokat az önkormányzat teljes mértékben magára vállalja, hogy senki ne essen ki a szociális hálóból. Települési segély és családtámogatások együttesen tartalmazzák a szociális ellátási rendszert.

Az általános támogatások a főösszeg 8 %-át teszik ki, és 73% szabadidő, sport és kultúrára fordítandó.

A lakásalap tartalmazza a régi, már korábban megkötött panelos épületek energetikai megújítását.

A tartalékképzés a főösszeg 7,7%-a, mely körültekintő, megbízható biztonságot jelent az éves gazdálkodásban.

A 2015. évi költségvetés lehetővé teszi a város megbízható működését, fejlődését kisebb, takarékos, de hatékonyabb önkormányzati gazdálkodással.

Hírszerkesztői véleményem:

Talán egy picit tömény ez a sok infó  tudom, elnézést ha valakit összezavartam a beszámolóval, de igyekeztem minden olyan fontos és hasznos információt elhozni nektek, amelyről Dr. Fodor Tamás polgármester beszámolt a mai nap folyamán.

Aki szokta olvasni a bejegyzéseimet, az tudja, hogy őszinte és mondhatni kritikus szemmel nézzek mindent, ami a várossal kapcsolatos, és igyekszem politikailag sem elfogult lenni. Ez utóbbi talán abból is adódhat, hogy nem pártokban, hanem emberekben, embereknek hiszek. Nekem nem a pártállás a fontos, hanem a tenni akarás és az, hogy jó, jobb legyen Sopronban élni és soproninak lenni. A kritikus szemre visszatérve, most nehezen találok „fogást” a koncepción, hiszen kimerítő és mondhatni nagyszabású terveket hallottam. Persze mindig vannak fájó pontok, mint pl. az utak állapota vagy éppen az alapvető közlekedési utak hiánya, esetleges közvilágítási gondok, de ezek is szerepelnek a költségvetési koncepcióban, bár tételesen nem lettek kiemelve.

Összegezve az elhangzottakat, nekem tetszik ez a koncepció, és bár tudom, hogy a tervek nem mindig válnak valóra, de azért ez lehet alapja nagy dolgok kezdetének. Ebben az esetben hiszem, hogy a szándék és az akarat sok mindenre képes és ha a megfelelő források rendelkezésre állnak, akkor valóban megkezdődhet egy szebb és modernebb Sopron építése, ami a történelmi belvárosunk értéke mellett egy modern XXI. századi várossá varázsolja Sopront.

L.L.ZS.

 

Ez is érdekelhet

1 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .