Sopron sajtója (volt)

Browse By

Sopronban a sajtónak története van. Soproni Hírlap, Soproni Napló, és persze a Kisalföld. Nyilvánvalóan sokaknak ismerősen csengnek ezek az újságnevek, bár ezek közül már csak a Kisalföld létezik. Ezen kívül emlékeimben él még a Soproni Ász, illetve a Várhely kiadványok neve, ezekből azonban nincs példányom.

Van viszont a következőkből:

sopronilap: 2005-ben jelent meg először, fényes papírra nyomtatott, A3-as méretű, igényes kivitelezésű, a városi eseményekről, önkormányzati témákról tudósító havilap volt, mely 2006-ig létezett, több példányt is megért.

Soproni Napok: 2007-től létezett, a Soproni Média Központ akkori triumvirátusába tartozott (Nap Rádió, Pulzus TV, Soproni Napok). Szintén fényes papírra nyomtatták, A3-as méretű, igényesnek mondható, bár a sopronilaphoz képest kicsit szerényebb kivitelű. Tulajdonképpen az előbb említett újság utódja, csak ugye közben történt egy városvezetés váltás.

Helyi Téma Sopron: Országosnak mondható, bulvár, és helyi témákkal (muhaha, kimondtam) is foglalkozó újság volt, szintén a Soproni Napok utódjaként, de immáron hetilap formátumban. A2-es méretű, hagyományos újságformátumú, hagyományos papírra nyomtatva. Hogy mikor jelent meg az első szám, arról nem tudok nyilatkozni, az utolsó viszont 2011 december 21-én került be a soproniak postaládájába. Sokan támadták, mert még csak meg se próbált pártfüggetlenséget sugározni, de persze ez csak az országos tartalomra volt hatványozottan igaz.

Soproni Téma: A Helyi Téma megszűnése után jelent meg, ugyan olyan formátumban, gyakorlatilag csak helyi tartalommal. Jelenleg is ezt kapjuk, minden szerdán (vagy csütörtökön, pénteken, szombaton)

94.1 magazin: Az igazi kakukktojás, 1 szám jelent meg belőle, az akkor még működő Sopron Rádió adta ki, főként helyi reklámokkal, érdekes cikkekkel volt tele.

Trendinfo: Saját bevallásuk szerint programajánló, és információs havilap voltak. A2 méretben, programajánlatokkal, cikkekkel, riportokkal, sporttal, rejtvénnyel, de elsősorban hirdetésekkel volt felvértezve. Indulásáról és megszűnésének dátumáról sincs infóm, az én (elég ramaty állapotban levő) példányom 2009-es. Az biztos, hogy több évig is létezett, bár hozzánk nem érkezett meg minden hónapban. Mind a mai napig látni egy autót a városban, amin az ő matricájuk van.

Hírvarázs: saját bevallásuk szerint “információs hetilap” voltak, valójában leginkább a Hírsztár és a Szuperinfó konkurenciájának szánhatták. 2009-ben jelent meg, nagyjából 4 példányt ért meg. A szerkesztőség a Fapiacon volt, érdekesség, hogy helyén azóta is folyamatosan cserélődnek a különféle vállalkozások. A3 méretű, fényes, bár itt-ott kicsit pixeles volt.

Soproni Riporter: A szombathelyi Riporter Magazin csoport tagja volt, az első példány 2011-ben, az  utolsó példány 2012-ben jelent meg. Valaki rákérdezett a facebook oldalukon is, hogy mi a helyzet a kiadvánnyal, ott a következő válasz érkezett: ” A papírlapú magazin működése ideiglenesen szünetel, a digitális formátum pedig előkészület alatt van.” . A3 méretű, fényes papírra nyomtatott, főként hirdetési újság volt, minimális helyi tartalommal, és általános cikkekkel.

Nyugati Tükör: Eddig egyetlen egyszer találtam egy példányt a postán tavaly, régiós magazin, XV. évfolyam, 5. szám az én példányom. A5 méretű, elég olcsó minőségű, fekete-fehér-kék nyomással készülő, de kimondottan tartalmas, csak regionális hírekkel feltöltött valódi hírújság. Az impresszumuk szerint “Gazdasági, kereskedelmi és reklám havilap”, a kiadó egy zalaszentiváni cég, a szerkesztőség pedig Zalaegerszegen található. Hogy mostanában is kiadják-e, azt nem tudom, de 15 év után csak megjelenik még. Igazából szerintem ilyen regionális újságokból kellene még több!

Aztán emlékszem még próbálkozásokra, volt például a TV Néző, mely regionális hetilap volt, regionális reklámokkal, A3 formátumban, kb 5-6 TV műsorával. Ebből is van példányom, csak egyelőre nem sikerült megtalálni. Illetve nem szabad megfeledkezni az Absolute -ról, ami egy rendkívül igényes, keményborítós életstílus magazin volt, kimondottan Sopronnak, aztán itt van még mindig, gyakorlatilag évtizedek óta a Soproni Est, illetve tavaly még találkoztam egy bizonyos Soproni Magazinnal is, arról egyelőre nem tudok sokmindent. Szuperinfó, Sopron Press, Hírsztár pedig egy darabig még biztosan lesz, évtizedek óta jelennek már meg.

Érdekes egyébként, a feljebb említett soproni közélettel foglalkozó, illetve egykor foglalkozó újságok szerkesztői/újságírói között elég nagy az átfedés.

Most pedig egy újabb kiadvány jelent meg, Kék Hirdető névvel, de ebből még nem láttam egyetlen példányt sem, csak online.

Ha tudtok még újságról, időszakos kiadványról, magazinról, ami Sopronban is megtalálható, helyi/regionális, és amit itt nem soroltam fel, ne habozzatok leírni kommentben alább!

 

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com