Menü Bezárás

Sopronban is érezhető volt az észak-koreai nukleáris robbantás?

Erős, 5,1-es földmozgást mért a dél-koreai és a kínai földtani intézet Észak-Koreának azon a pontján, ahol a zárt kommunista rendszerben élő ország legfőbb nukleáris kísérleti központja van. A felszín közelében érzékelt földmozgás arra utal, hogy Észak-Koreának tényleg lehet hidrogénbombája, amit szerdán Phenjan hivatalosan be is jelentett. Közölte az index.hu a BBC tudósítása nyomán.

dkorea
A dél-koreai szeizmográf által rajzolt kép, forrás: earthquake.usgs.gov

A dél-koreaiak által, helyi idő szerint 10 órakor végzett nukleáris fegyver tesztelését nagy valószínűséggel a soproni műszer is érzékelte. Erre enged következtetni az, hogy a szeizmográf adata, amely UTC, azaz világidő szerint naplóz, éjjel 1:40 magasságában egy kis csúcsot ír le.

sopronszei
A kép forrása: seismology.hu

A földrengéshullámok erősségének mérésére szolgáló eszközöket az interneten szabadon elérhetjük így a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának Geodéziai és Geofizikai Intézete által működtetettet is. A Magyarországon használatos idő szerint ez minden bizonnyal 2:30-kor történhetett, ám még ha ébren is lettünk volna, sokat nem érzékeltünk volna a dél-koreai robbantásból.

Mindenesetre érdemes megfigyelni, hogy egy ilyen méretű pusztító fegyver, is ráhatással van a mi életünkre. A tesztelt bomba, egyes nézetek szerint nem hidrogén hanem atom, 8 kilotonnás. Nagy-Britannia 1957-ben 720 kilotonnás, a Szovjetunió 1961-ben 1,6 megatonnás hidrogénbombát robbantott fel!

nyito

soproni hobbiszeizmográfusok

 

Ez is érdekelhet

4 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .