Browse By

Szélenergia: Önellátó Őrvidék

1997-ben Zurány (Zurndorf) makacs polgármestere állíttatta Burgenland első szélerőműveit, írja a DerStandard.at –  valószínűleg nem gondolt arra, hogy 15 év múlva az általa állíttatott 8 szélkerék mellett másik 278 is dolgozik majd a tartományban.

Hans Niessl tartományi kormányzó tegnapi éves “State of the Burgenland Address” -én jelentette be, hogy tartománya szélerőművei idén már annyi energiát termelnek, amely a tartomány teljes áramellátását ki tudja szolgálni. Jelenleg Őrvidéknek 286 szélerőműve van, ami összesen 612 Megawatt energiát termel, ezekből kettő a Világon fellelhető legnagyobb teljesítményű, melyek együtt Kismarton teljes energiaellátását ki tudják szolgálni.
Niessl elmondta: “Mi vagyunk az első térség Európában, akik energiaigényüket 100 százalékban megújuló energiaforrásból fedezni tudják”. A kormányzó szót ejtett még arról, hogy ezzel 300 új munkahelyet teremtenek, olyan szakembereknek, akik a berendezések karbantartását végzik majd.
Ami a jövőbeni terveket illeti, 2015-ig az 1300 Megawattos villamosenergia termelést szeretnék elérni, ezzel az önellátáson kívül energiaexportra is elegendő mennyiséget tudnának termelni. (…)

(DerStandard.at nyomán)