Tévézzünk digitálisan

Browse By

Az elmúlt napok/hetek/hónapok Magyarországon a digitális átállástól voltak hangosak. Sopront is körbeplakátolták többször is, legutóbb “Az átállás napja ebben a térségben: Július 31.” felirattal látták el őket. Ami több okból is helytelen, lássuk ezeket.

Feltételezem sokaknak feltűnt, hogy tegnap, azaz július 31-én 12:30 után sem tűntek el a Dalos-hegyről sugárzott analóg TV adók. Ennek az az oka, hogy a NMHH és az AH két különböző dolgot állított. Az NMHH-t én még a facebook oldalukon is megkérdeztem, illetve a fenti plakát is az ő készítésük, és ez valóban Július 31-ét írt. A helyzet azonban az, hogy bár a megye többi adója leállt, a Dalos-hegy majd csak Október 31-én fog felhagyni az analóg sugárzással.

Az Antenna Hungária térképén már jól látszik, hogy se Sopron, se Kőszeg nem áll még le az analóggal

Térségünkben a digitális átállás azonban kicsit máshogy is értelmezhető. Sopron azon szerencsés helyzetben van, hogy szinte mindenhol jönnek az osztrák MUX-ok is a városban, illetve több helyen a szlovákok is foghatóak. Ausztria 2006-ban kezdte meg a digitális átállást, 2007-ben pedig a mi környékünkön levő analóg adók is leálltak már. Szlovákia 2012-ben bonyolította le a digitális átállást. Ennek értelmében aki jó helyen lakik, vagy jó antennája van, 25+(!!!) csatorna műsorát is élvezheti, ebből 4-et HD minőségben is!

Magyar csatornák:

Osztrák csatornák:

                                           

Szlovák csatornák:

Esetenként cseh vételre is van lehetőség, de ez azért elég korlátozott. A magyar csatornák mindegyikén, illetve több szlovák csatornán is van eredeti hangsáv is.

 

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com