Browse By

Új kerékpártároló Balfon

A napokban kerékpártárolót telepítettek a Balf központjában található buszmegállóba. Ez pont ugyanaz a típus, mint amilyet több helyütt a Deák-téren is láthatunk, 6 férőhellyel rendelkezik. Feltehetően valamiféle P+R koncepció megvalósítása áll a háttérben, ami mindenképpen üdvözlendő. Rögtön le is teszteltem a létesítményt használhatóság szempontjából. Lássuk, milyen eredménnyel!
Mindjárt az elején felróható, hogy nem fedett, így a kerékpárok ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Másrészt, az általánosan elterjedt lezárokkal aligha tudjuk biztonságosan leláncolni kerékpárunkat, nekem is csak az első kereket sikerült odakötnöm a vashoz a képen látható módon:
Ez persze nem nyújt túl nagy biztonságérzetet, hiszen – ismerve a hazai viszonyokat – az első kerék kiszerelése után a kerékpár többi, értékesebb része különösebb erőfeszítés nélkül eltulajdonítható. Azt hiszem – óvatos ember lévén – maradok a mintegy 100 méter távolságban található Coop vegyesbolt kerékpárparkolójánál:
A klasszikus kivitelezésű vasrúd minden igényt kielégít, a váz és a kerék egyaránt hozzáláncolható – még egyszerűbb zárakkal is:


Ez sajnos megint egy tipikus példája egy feltehetően jó szándék rossz megvalósulásának. A világban sok helyen rájöttek már, hogy kerékpáros parkolásra az alább látható kialakítás sokkal megfelelőbb, célszerű lenne minél több helyen ezt alkalmazni:

Egyébként az önkormányzat által telepített modellhez hasonlót találtam az egyik cég termékei között, ott a 6 férőhelyes verziót kb. 40000 Ft-ért kínálják.