Vasárnapi nyitva tartás: Jöhet a TES-GO és a SPARLIFE ?

Browse By

 

Elterelés egyéb problémákról vagy esetleg csak egy újabb feszültségkeltési felvetés, azt pontosan nem tudni, de tény, napirenden a vasárnapi nyitva tartás. Sopron esetében különös hangsúlyt kap a dolog, hiszen határ menti városként, talán még hangsúlyosabb lehet ez a döntés az vásárlóerő szempontjából. Tény, hogy rengetegen ingáznak Ausztria és Sopron között, hiszen a fizetések között óriási a különbség, viszont ennek is ára van, hiszen a család és a vásárlás bizony sok esetben vasárnapra marad. A multik szempontjából is komoly bevételi forrást jelent a hétvégi nyitva tartás, hiszen egyrészt a fent említett magyar vásárlóerő, másrészt bizony sok osztrák is hozzászokott már ahhoz, hogy itt töltse a vasárnapot, egybekötve természetesen a nagy bevásárlással. Szóval első ránézésre érzékeny a téma valóban, de ennek is van másik oldala. No nézzük a friss hírt, ami konkrétan tegnapi:

A kormány megtárgyalta és támogatja a Kereszténydemokrata Néppárt javaslatát, amely a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozza – jelentette be a a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője Harrach Péter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A szabad vasárnap bevezetéséről szóló törvénytervezetet csütörtökön nyújtja be a KDNP – közölte. A tervezetben kivételként a négyszáz négyzetméter alatti és családi vállalkozásként működő boltok szerepelnek . Az intézkedés 2015. március 15.-étől lépne hatályba, ha a parlament is jóváhagyja az elképzelést.

Harrach Péter – fotó: sikerado.hu

Ezzel ellentétben egy hétfői interjúban még Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter így nyilatkozott:

Meglepetést keltett a Nemzetgazdasági Minisztériumban az ötlet “újrafelmelegítése”, amikor minden ötödik ember vasárnap intézi a vásárlást, ezt nem bölcs dolog korlátozni. A minisztérium álláspontja szerint Magyarország ma még nem olyan gazdag ország, ahol a legfontosabb probléma az, hogy vasárnap nyitva van-e valami vagy nincs. Ha a munkáltató meg tud állapodni a munkavállalóval, miért ne lehetne nyitva ?

Varga Mihály – fotó: piacesprofit.hu

Naná, hogy jött rá válasz tegnap, mármint, hogy esetlegesen nem támogatja az ötletet Varga Mihály. Nézzük Harrach Péter válaszát a miniszterére:

Az ő véleménye egy vélemény. A kormány viszont támogatta kezdeményezésüket. A KSH-adatok mellett figyelembe vették a társszervezetek saját területén végzett felmérését, és voltak kormányzati felvetések is. Igazából ez a nem a mi dolgunk lett volna, hogy ezt a javaslatot előterjesszük, hanem egy működő, hatékony és hiteles szociáldemokrata pártnak, de mivel ilyen nincs Magyarországon, ezért “keresztény-szociális pártként felvállaltuk ezt a munkavállalók érdekében”. Bízom benne, hogy előbb-utóbb a nemzeti érdekeket képviselő és nem a munkaadók oldalára álló párt jön létre a baloldalon, ez mindenkinek a közös érdeke!

Jól van! Lényegében gyűrik egymást, nincs még meg az a nagy összhang, de majd csak összecsiszolódnak. Csak kialakul majd, hogy tulajdonképpen mi is lesz, de véleményem szerint a döntő szót, éppen úgy mint a „netadó” esetében, majd Orbán Viktor mondja ki, ha már konkrétan foglalkozni kell a témával. Amennyiben úgy dönt, hogy vasárnap zárva lesznek a boltok akkor az lesz megszavazva, ha azt mondja, hogy elutasítva, akkor meg nyitva maradnak az üzletek. Ennyi, nem kell ezt túldimenzionálni. Megy majd a háttérben persze a „ multilobbi” is, dolgozói szempontból pedig a szakszervezeti harc, de majd az erősebb diadalmaskodik. Van itt egy érdekes megjegyzés Varga miniszter úr mondataiban! Szerinte, ha a munkáltató meg tud állapodni a munkavállalóval, akkor miért ne lehetne nyitva az üzlet! Nem tudom, mennyire van képben, de azért jó lenne ha valaki tájékoztatná a miniszter urat, hogy ez bizony jelenleg nem megállapodás kérdése kis hazánkban, hanem a vagy vállalod és vasárnapi munkavégzést és akkor fel vagy véve, vagy ha nem tudod vállalni, akkor tárgytalan, hogy alkalmazzon a cég. Itt nincsenek megállapodások, döntési kényszer van. Ha már itt tartunk, akkor beszéljünk a bérekről is. Egy átlagos ember, aki a kereskedelemben dolgozik „multinacionális giga-mega boltban”, átlagosan nettó 80-90 ezer forintot keres, több műszakban a hétvégékkel együtt. Ez persze nem egy fizetett statisztikai adat, hanem egy spontán, általam végzett felmérés eredménye, ami a tényeket tükrözi. Szóval lehet itt megállapodásról meg munkahelyteremtésről beszélni, de a problémák gyökere sokkal mélyebben van. Ezt az egész kereskedelem dolgot kéne megreformálni, de ha őszinte akarok lenne, az egész magyar bérezési rendszerrel van gond. No, de nem akarok olyan messzire menni, maradjunk a vasárnapi nyitva tartás projektnél.

Tételezzük fel, hogy dönthetnek a nyitva tartásról a nagy üzletek! Egy törvénymódosítással tegyük rendbe a dolgot! Adjunk esélyt arra, hogy mérlegeljen a multi, hogy nyitva akar-e lenni. Mondjuk legyen, úgy, hogy vasárnap, a munkavállalóknak minimum nettó ezer forintos órabért kell fizetniük. Így lehet vásárolgatni, a dolgozó is meg van fizetve, ha az üzlet úgy dönt, akkor neki is megéri és otthon a család is megérzi, legalább anyagilag, hogy miért nincs otthon anya vagy apa. Ezt lehet maximalizálni, mondjuk munkavállalóként maximum két vasárnapra, így a pihenés és a családdal töltött pihenőnap is valamilyen szinten megoldódhat. Persze csak ötletelek, nem vagyok egy nemzetgazdaságban jártas ember, csak azokat az ötleteket igyekszem megosztani, illetve valami középutat találni, amin esetleg érdemes elgondolkodni.

A másik fontos szempont a kiskapus megoldás, a multikat üzemeltető cégek szempontjából. Tételezzük fel, az áruházláncomban minden üzlet bőven 400 négyzetméter feletti. Mit is tennék? Gyorsan csinálnék egy új vállalkozást, amolyan leányvállalat jelleggel, ami adott esetben szintén kereskedelemmel foglalkozik, és munkaerő kölcsönzéssel. Legyen a neve mondjuk TES-GO vagy éppen SPARLIFE, de nem is ez a lényeg. Úgy alakítanám ki az hatalmas üzleteimet, hogy simán leválasztható legyen 400 négyzetméter alatti terület, kiadnám a leányvállaltomnak és vasárnap azokat üzemeltetném, a rendes dolgozóimmal, de mint kölcsönzött munkaerő. El tudok képzelni egy olyat is, hogy csak valami mobilmegoldással legyen leválasztható az üzletből a kívánt terület és a kisebbik cégem csak vasárnapi üzemeltetéssel foglalkozna. Ugye, hogy ugye? A kiskapukban van a lényeg. No persze ezt ki kell dolgozni alaposan, persze csak akkor lehet, ha törvénybe került a vasárnapi stop. Érdekes dolgok ezek, de az biztos, bárhogy is legyen, pro és kontra érvek mindig lesznek. Valahogy nincs igazán jó megoldás ebben az ügyben, annak ellenére sem, hogy több nyugati országban ez működik. Igaz, egyrészt ott nem ilyen alacsony a bérezés az árakhoz képest, másrészt teljesen más berendezkedésű országok.

Kicsit visszakanyarodva Sopronhoz. Itt bizony, ha vasárnap bezárnak a nagy üzletek, az sok egyéb szolgáltatással foglalkozó vállalkozásra is ki fog hatni, hiszen ha nem jönnek a szomszédos Ausztriából át az emberek, gondban lesznek a fodrászok, kozmetikusok, éttermek, sörözők is. Érdekes egy téma az biztos, nincs jó megoldás, de sebaj, majd eldöntik helyettünk ezt is, aztán megpróbálunk talpon maradni ismét.

L.L.ZS.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com