Menü Bezárás

Vasúton éledhet újjá az ókori Borostyánút

Lengyelország, Szlovénia, Szlovákia és Magyarország nevében szándéknyilatkozatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Európai Bizottsághoz egy új árufuvarozási folyosó létrehozásáról. Az RCF 11-es „Amber” korridor célja a nemzetközi vasúti áruszállítás szerepének növelése. A folyosó többek között a GYSEV soproni intermodális terminálját köti össze a szlovén kikötővárossal, Koperrel, valamint fontos szlovén, szlovák és lengyel terminálokkal, illetve ipari régiókkal.

Az Európai Bizottság 2010-es rendeletében kilenc, nemzetközi árufuvarozási folyosó létrehozásáról döntött. A korridorok célja, hogy a versenyképes árufuvarozást szolgáló európai vasúti hálózat alakuljon ki az Európai Unión belül.

Az RFC 11-es, Amber (Borostyánkő) Árufuvarozási Folyosó az első új, uniós áruszállítási korridor lehet azt követően, hogy a 913/2010/EU Rendelet a nemzetközi árufuvarozási korridorok létrehozásáról döntött.

Illusztráció (IkvaHír archívum)

Az RFC 11-es korridor által érintett országok és vasúti pályahálózat-üzemeltetők a folyosót a meglévő árufuvarozási folyosói hálózat szerves részévé kívánják alakítani, így egyaránt szolgálja a vasúti árufuvarozók, a vasúti logisztikai társaságok és a szállítmányozók érdekeit.

Az új nemzetközi folyosó szabályozása lehetővé teszi, hogy az RFC 11 a jövőben a piaci igényektől függően és természetesen az adott tagállamok beleegyezésével, akár további tagállamok vonalaival tovább bővülhet, illetve fejlődhet.
A GYSEV vasúthálózata a tervezett folyosó központjában helyezkedik el. A folyosó többek között a GYSEV soproni intermodális terminálját köti majd össze az Adriai-tengeri szlovén kikötővárossal, Koperrel, valamint szlovén, szlovák és lengyel terminálokkal, ipari régiókkal.

„Az Amber Árufuvarozási Folyosó számunkra stratégiai fontosságú, segítségével a GYSEV megerősítheti pozícióját az észak-déli közlekedési tengelyen. Az észak-déli vasútvonalak villamosítását valamint a GYSEV vonalhálózat folyamatban lévő és tervezett infrastrukturális fejlesztései megvalósítását követően ez az útvonal várhatóan vonzóbbá válik majd mind az Alpoktól keletre fekvő, nemzetközi észak-déli vasúti árufuvarozás, mind pedig a soproni intermodális terminálunkhoz vezető, illetve onnan kiinduló kombinált fuvarozás számára” – mondta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.

A kelet-nyugati tengelyen a GYSEV már tagja az Orient-East-Med Árufuvarozási Folyosónak (RFC 7), és részt vesz majd a Rajna-Duna Árufuvarozási Folyosóban (RFC 9) is. Mosóczi Andrea, a GYSEV nemzetközi ügyek szakértője elmondta: „A tapasztalataink arra indítottak minket, hogy aktívan támogassuk az észak-déli árufuvarozási folyosó kialakításának érdekében tett erőfeszítéseket. Azzal, hogy a lengyel, magyar, szlovén és szlovák tagállamok közlekedési minisztériumai a szándéknyilatkozatot aláírták, megállapíthatjuk, hogy eredményesen dolgoztunk, továbbá egy kiváló együttműködést is borítékolhatunk az Európai Bizottság vasúti szabályzásáért felelős szakértőivel.”

 

Skála János, a GYSEV CARGO Zrt. vezérigazgatója, hozzátette: „Vasúti árufuvarozó társaságként és az árufuvarozási folyosók ügyfeleként ismerjük azokat a kihívásokat és akadályokat, melyekkel a nemzetközi vasúti árufuvarozásnak ma szembesülnie kell. Kifejezetten üdvözöljük az Amber Árufuvarozási Folyosó megalapítását, hiszen segítségével kezelni tudjuk majd ezeket a helyzeteket. Meglátásunk szerint a folyosó fontos szerepet tölt majd be abban, hogy a nemzetközi vasúti árufuvarozási kapacitások biztosítása zavartalanul és egységeses történhessen”.

Schöberl Péter, a GYSEV Cargo Üzletfejlesztési igazgatója szintén üdvözölte a fejleményt, mivel a GYSEV Cargo jelenleg egyre nagyobb figyelmet szentel egy olyan projektnek, melynek célja a Lengyelország valamint az adriai-tengeri szlovén és észak-olasz kikötővárosok közti közlekedési kapcsolatok fejlesztése a soproni elosztó központon keresztül. Az üzletfejlesztési igazgató meggyőződése, hogy az új Amber Árufuvarozási Folyosó hozzájárul a vasúti árufuvarozás versenyképességének javításához, és a nagytávolságú közúti teherszállítás vasútra tereléséhez.

(GYSEV Sajtóközlemény)

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .