Menü Bezárás

2015 a vasútállomás-felújítások éve

A nyár mindig is a felújítások időszaka a közlekedési infrastruktúrában, nincs ez másként a környékünkön sem. Idén a pályafelújítások mellett számos vasútállomás újulhat meg. Három burgenlandi állomást modernizál teljes körűen az Osztrák Államvasutak (ÖBB), de a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút is dolgozik pályaudvarainak szépítésén határon innen és túl is. Összeszedtük hol folynak munkálatok a környékünkön.

vasutallomasok


Mattersburg

A környék egyik legnagyobb építkezése Nagymartonban (Mattersburg) található, ahol az állomás teljes körű modernizálása mellett megújul a város egyik jelképe, a Wulkatal feletti 20 nyílású viadukt. Magyarország második vasútvonalaként, 1847-ben elkészült Sopron – Bécsújhely vasútvonal idén éppen 168 éves műtárgya és reformkori állapotait még magánviselő vasútállomás megérett a felújításra.
Az eddigi szintbeli átjárón át megközelíthető keskeny peronok helyett egy széles, akadálymentes beszállást biztosító középperon létesül az állomáson. Nagyobb átépítés nem is történhet már akadálymentesítés nélkül, így természetes, hogy az új peronhoz három darab lift is társul. A perontetők létesítése mellett megújul a váróterem is, ahonnan az új akadálymentes mellékhelységek is nyílnak majd. Az eligazodást piktogramok, táblák, utastájékoztató monitorok és vakvezető sávok segítik.
Egy régóta fent álló problémát is orvosolnak azzal, hogy a már meglévő parkolók mellé 123 új P+R parkolóhelyet létesítenek az állomással átellenben, ezzel enyhítve a munkanapokon kialakuló ingázók gépjárműveinek tumultusát.

IMG_8780

IMG_8781

Leendő középperon.

IMG_8784

IMG_8785

IMG_8782

Vasúti átjáró sínek nélkül. A bauweltstraßei vasúti átjáró szeptember 6-ig lesz lezárva.

Az 1847-ben készült matuzsálem viadukt is teljes körűen megújul. Az alépítmény alá beépítenek egy tehereloszlató lemezt, hogy ezzel csökkentsék az áthaladó vonatok viaduktra ható rezgéseit. Mindemellett természetesen statikailag is megerősítik a tartópilléreket. Gondoskodnak a megfelelő vízelvezetésről és a felépítmény cseréjéről. Optikailag is megszépül a városképet jelentősen formáló viadukt: az elszíneződött, sérült téglákat megtisztítják vagy cserélik. A munkálatok természetesen szigorú műemlékvédelmi szabályok betartása mellett zajlanak.

IMG_8774

1847 augusztus 20-án, Magyarország második vasútvonalaként elkészült Sopron – Bécsújhely szárnyvonal létrejöttében fontos szerepe volt gróf Széchenyi Istvánnak, aki a Sina bankárcsalád érdekeihez köthető Bécs és Pest közti Duna jobb parti vonalat pártfogolta. A vonal építését az osztrák Mathias Schönerer mérnökre bízták, akinek életművében a nagymartoni viadukt az egyik csúcsteljesítményt jelenti. Az építmény 284 méter hosszú, 18 méter magasan 20 nyílással ível át a kicsinyke Vulka patak völgye felett. A mérnök teljesítményét dicséri az a tudat, hogy hét évvel előbb épült, mint a sokat csodált és világörökségi rangra emelt Semmeringi vasút hasonló műtárgyai.

IMG_8775

Széchenyiben is ámulatba keltő hatást keltett, amikor 1847. február 27-én először tekintette meg a még épülőfélben lévő építményt. Így írt erről naplójában: „27-en Besuche ich die Bahn bis Mattersdorf. – Miserabel Viaducte… Einscnnitte – Riesenartig… und mit stupidem Leichtsinn ausgeführt. Es ist ein todtes Kind! – Colossal Römisches Werk!”

IMG_8779

1846-1847 telén országos szintű sajtóvisszhangot váltott ki a túlnyomórészt cseh nemzetiségű vasútépítő munkások sanyarú sorsa. Manapság ugyan nem lehet panasz a viadukt felújításán dolgozók munkakörülményeire, azonban most magyar szótól hangos az építkezés környéke…

Az átépítés alatt teljes vágányzár van érvényben Wiener Neustadt Hbf. és Loipersbach-Schattendorf állomások között. Az utasokat vonatpótló buszokkal szállítják egészen szeptember 6-ig. Ekkortól már használható lesz az új állomás, de kisebb munkálatok egészen decemberig elnyúlnak. Az állomás felújítása 9 millió eurót tesz ki a vonal modernizálására szánt 15,2 millió euróból.

Ueberdachung_Zugang_Bahnhof_Mattersburg.jpg

Bahnsteig_Bahnhof_Mattersburg.jpg
Látványképek a modern állomásról. © ÖBB


Neusiedl am See

A Fertő tó északi partján fekvő város fontos vasúti csomópontját képező vasútállomásának modernizálást tavaly tavasszal kezdték el. A munkálatok már a vége felé tartanak, melynek keretében új magasperonok, aluljáró és akadálymentes közlekedést biztosító lifteket alakítottak ki.

Visualisierung_Modernisierung_Bf._Neusiedl_am_See_Bahnsteigbereich_credit_Reithofer-Feuchtenhofer_ZT.jpg

Visualisierung_Bf._Neusiedl_am_See_Zugang_und_B_R-Anlage_credit_Reithofer-Feuchtenhofer_ZT.jpg

Visualisierung_Bf._Neusiedl_am_See_Vorplatz_credit_Reithofer-Feuchtenhofer_ZT.jpg
Látványtervek © ÖBB


Bruck an der Leitha

Alsó-Ausztria és Burgenland határán fekvő vasútállomás fontos csomópont a Bécsbe ingázóknak, ezért se maradhatott ki a felújítási programból. A szokásos „ÖBB felújítási csomagot” megkapó vasútállomáson már csak az utolsó simításokat végzik a szakemberek, iskolakezdésre teljes mértékben elkészül.

Visualisierung_Modernisierung_Bf._Bruck_an_der_Leitha_Bahnsteigbereich_credit_Mohr_Steger_Architektur.jpg

Visualisierung_Bf._Bruck_an_der_Leitha_B_R-Anlage_und_Zugang_Personentunnel_credit_Mohr_Steger_Architektur.jpg
Látványtervek © ÖBB


Wulkaprodersdorf

Idén márciusban Hans Niessl tartományfőnök jelenlétében tették meg az első kapavágásokat Vulkapordányban (Wulkaprodersdorf), a GYSEV osztrák vonalhálózatának egyik legnagyobb állomásán. A cél, hogy szeptemberig elkészüljön az új középperon, ahonnan már akadálymentes lesz a beszállás a már megrendelt vadonatúj Raaberbahn motorvonatokba. A peron elejére egy új, a vasúttársaság színeit magán viselő, dizájnos üveg váróhelység is kialakításra kerül.

2015-08-11-2016


Sopron

A kormányablak és a szolgáltatóház kialakítása mellett más fejlesztések is történtek a soproni vasútállomás háza táján: az egykori un. nemzetközi peron, azaz az 5-7 vágány peronja új, 55 cm magas, térköves burkolatot kapott a korábbi betonelemekből kirakott peron helyett. Még csak a fele készült el, de a Wiener Neustadt felé közlekedő motorkocsik már használják az említett peronokat.

IMG_8899

IMG_8903

IMG_8904


Vitnyéd-Csermajor

Az augusztus eleji két hetes vágányzár alatt alakítottak ki a sopronihoz hasonló peront Vitnyéd-Csermajor megállóhelyen. A korábbi peron meglehetősen rövid volt, ezért is örömteli az új magasperon amiről már szintkülönbség nélkül lehet belépni az új FLIRT motorvonatokba.

Ez is érdekelhet

3 Comments

  1. Pingback:Nagymartoni építési napló, 2015.09.06 | IkvaHír

  2. Pingback:Elkészült a nagymartoni vasútállomás felújítása – IkvaHír

  3. Pingback:170 éves Magyarország második vasútvonala – IkvaHír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .