Menü Bezárás

Gyűlik a szemét Sopron környékén

Annak ellenére, hogy Sopronban két helyen, a Pozsonyi úton, és a Harkai úton is van zöldudvar, melyeken különféle, nem kommunális hulladékokat lehet elhelyezni lakossági mennyiségben, a város környékén többfelé egyre csak szaporodnak az illegális hulladéklerakatok. Tradícionálisan ilyen volt az, ami a 84-es főút határ felé vezető szakasza melletti parkolóban volt megtalálható, azt most megszüntették, igaz, magát a parkolót is.

Nemrég a Cyberpress világított rá arra a problémára, hogy sokan a kis szelektív szigetek mellé sok, nem oda illő hulladékot is elhelyeznek. Például egy fél TV, vagy porszívó nagyon nem gyűjthető ilyen helyeken, persze az sem megoldás, ha valahol a természetben dobáljuk el azt, mondván, hogy „itt úgyse látja senki”. A városban több helyen, így például a TESCO hipermarketben is van lehetőség rossz műszaki cuccok elhelyezésére, elemgyűjtő pedig nagyon sok helyen van a városban.

A Virágvölgyben, meg úgy általában a környéken többfelé is találkoztam kidobott gumiabroncsokkal. Őszintén szólva én sem tudnám, mit kezdjek velük, valószínűleg a gumisnál hagynám őket. Vannak azonban ennél látványosabb megoldások is, találkoztam például ilyen gumiabroncsokból megalkotott virágágyással, sziklakerttel is, de olyat is láttam, hogy ilyenekkel támasztottak meg egy partoldalt.

A múltkori cikkünkben bemutatott roncsautóról közben kiderült, hogy Bécsújhelyen volt utoljára forgalomban eredeti helyén. Az országba való behozatal, és az esetleges alkatrészbánya mivolta után nem volt túl elegáns megoldás kidobni a mező szélére, főleg úgy, hogy egy autóbontó akár fizetett is volna érte.

Problémát jelenthet még, hogy a családiházas övezetekkel ellentétben a társasházaktól nem zsákolós formában viszik el a szelektíven gyűjtött hulladékot. A társasházak ugyanis vagy vásárolhatnak saját költségükön szelektív kukákat, melyeket aztán ingyen szállítanak el, vagy lehet bérelni. De nincs az a „bizonyos időközönként bedobják a zsákot a postaládába” dolog, ami egyébként elég kényelmes a családi házban lakók számára.

Az is nagyon szomorú, hogy miközben a városlakók iszonyatos mennyiségben autóval közlekednek, arra már sokan képtelenek, hogy az esetenként párszáz méterre található kis szelektív szigetig, vagy zöldudvarig elvigyék a szemetüket. Az biztos, hogy a társasház kukájában, ahol lakom, én is nagyon durva dolgokat találtam már, nem csoda, hogy kukázók is gyakran jártak erre, akik közül egy hölgy konkrétan bele szokott mászni a szemétedénybe, és úgy szokta bontogatni a zsákokat. Volt benne már számítógép, tv, komplett polc, monitor, stb… Esetleg ha ezeket az egyébként még ép, működő dolgokat nem dobálnák ki, akár jó helyre is juthatna, tehát ha a kereslet, és a kínálat egymásra találna, az micsoda jó is lenne.

További infó a zöldudvarokról az STKH honlapján!

Ez is érdekelhet

1 Comment

  1. Pingback:Évtizedes szemét az Erdburger dűlőben – IkvaHír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .