Így kerüld el a bevásárlódugót

Browse By

Az utolsó roham kezdődik most, már ami a karácsonyi ajándékvásárlást, élelmiszer beszerzést, bejgli alapanyag-túrát illeti. Fokozott a gépjármű-forgalomterhelés ilyenkor Sopronban például az AlphaPark, Family Center, TESCO áruház környékén. Az a bizonyos lámpás kereszteződés olykor akár 5-10 percet is elvehet az életünkből. Hasonlóképp kellemetlen mostanság a Csengery utca-Kőszegi út csomópontjában található körforgalom felé, ezekre azonban van gyógymód.

Az Ipar körút megújult szakasza

Elkészült az Ipar körút eddig még nem aszfaltburkolatos része, immáron ezen is normálisan lehet közlekedni akár személyautóval vagy kerékpárral is. Emellett párhuzamos út még a Győri úttal a Kelta utca, mely nyílegyenes, és túlnyomórészt forgalommentes. Ezek remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy ha a város felől érkeznénk a TESCO áruházhoz, ne a lámpás csomópontot vegyük igénybe, hanem erre kerüljünk. Természetesen ha időt akarunk pazarolni, idegeskedni szeretnénk a piroslámpánál, akkor tárgytalan. Az általam javasolt kerülőút viszont oda-vissza járható, nincs egyirányú szakasz, vagy kötelező haladási irány korlátozás.

A Győri úti bevásárlóközpontoktól a város felé haladva a vasúti felüljáró magasságában sajnos mindenképp belefutunk egy dugóba, ahova aztán a buszok is beszorulnak, így a kerékpárosokon kívül senki nem tud gyorsan áthaladni ezen a szakaszon. Ha nem Sopronbánfalván, a Lövérekben vagy az Ágfalvi úti lakótelepen van a célunk, megfelelő menekülési útvonalat nyújthat a Lóki sor-Szív utca-Kuruc körút-Fraknói út, esetleg a Lóki sor-Szív utca-Kuruc körút-Mikes Kelemen utca, vagypedig a Lóki sor-Késmárki utca-Thököly tér-Mészverem utca-Lehár Ferenc utca menekülőútvonal, ami akár teljes mértékben is ki tudja váltani a már fent említett körforgalmat, illetve pl a Kőfaragó téri lámpás kereszteződést is.

A forgalomcsökkentésben nagy segítség lehet az ingyenes TESCO buszjárat, vagy bármelyik közelben közlekedő buszjárat igénybevétele. Nyilván ha dugó van, ezek is beragadnak a sorba, azonban a buszon utazóknak nem kell a forgalommal foglalkoznia, nem kell a vezetés miatt idegeskedni, ráadásul ugyebár minél többen ülnek azon a buszon, annál kevesebben ülnek autóban is… A Claudibus által üzemeltetett ingyenes TESCO járat a következő idpontokban közlekedik: A Jereván lakótelepről 17:00, 17:45, 18:45, 19:15, 20:45, 21:45-kor indul, a TESCO áruháztól pedig 17:30, 18:30, 19:00, 20:30, 21:30, 22:25-kor.

Az üzletközpontok melletti buszmegállóban pedig minden vidéki busz megáll (legalábbis kifelé), az 5T járatot ezek közül helyi bérlettel is igénybe lehet venni, a vidékiekre viszont helyközi jegyet kell vásárolni, ahol jelen esetben a “Vízműtelep” megálló az, ami a legközelebb van a városhoz, idáig kérjük a jegyet, így lesz a legolcsóbb, bérlettel nem rendelkezőknek egyébként az 5T -n is ezt javaslom, mivel az már nem a városon belüli megálló, így helyközi tarifát fizetünk, ami olcsóbb, mint egy helyi buszjegy. Emellett természetesen a helyi 5, 5A, 5Y járatok is megfelelő alternatívát nyújtanak.

Ha valaki pedig teljesen ingyen szeretne kijutni a bevásárlóközpontokhoz, és onnan kötöttségek nélkül haza is jutni, egyértelműen a kerékpár a legjobb megoldás, csak kissé hátráltathatja az embert a hideg, csípős téli idő, valamint az, hogy egy átlagos soproni kerékpáron vajmi kevés csomagszállítási lehetőség áll rendelkezésre. Ezt persze már egyéne válogatja.

Forgalmi adatokat a Google térképen, a Bing térképen is folyamatosan frissülve láthatunk, a Waze közösségi navigáció térképén pedig nem csak hogy láthatjuk, hanem mi magunk is jelenthetjük, ha fennakadást tapasztalunk.