Menü Bezárás

Nyikos Tivadar: „Aggályos a középiskolai tanulók nagyfokú elvándorlási vágya!”

Sajtótájékoztatót tartott Nyikos Tivadar a Jobbik Soproni Szervezetének a közelmúltban megválasztott elnöke. A Fidesz kormány által átszervezett oktatási rendszer problémáira hívta fel a figyelmet, de kitért arra is, hogy aggályosnak tartja a középiskolai tanulók nagyfokú elvándorlási vágyát is.

„A Fidesz kormány által az oktatás működtetésének átszervezése óta eltelt időben a gyakorlat azt mutatja, hogy a Klebersberg Intézményfenntartó Központ nem képes hatékonyan ellátni a feladatát. Nem naprakész, rugalmatlan és rossz döntéseket hoz. Sopron iskoláinak egy része a megyéhez, a másik pedig a járáshoz tartozik, de vannak városi és egyházi fenntartású intézmények is. A tanárok fizetését a központ biztosítja. Van olyan iskola, amelyek karbantartását az önkormányzat, fenntartását a KLIK végzi, a takarítását pedig egy harmadik jogi személy a SOSZI koordinálja.

A tanulóknak és a tanároknak az iskolát délután 16 óra után el kell hagyniuk, hétvégén pedig nem mehetnek be, így esetenként a tehetséges gyermekek gondozása önzetlen pedagógusok részéről még, ingyen sem lehetséges.

A pályázati rendszer az iskolák többsége számára használhatatlan, mert a fejlesztésekhez szükséges önrészt az iskolának kellene biztosítania, azonban saját bevételi forrásuk nincs, hiszen nem dönthetnek maguk pl. a tornatermeik bérbeadásáról sem.

A TÁMOP-os pályázatok ugyan jelentős pénzeket (100 millió feletti összeg) juttattak felújításra de ebből csak két iskolának jut, miközben minden intézményfejlesztésre szorul.

A kormány részéről a Klebelsberg Intézet létrehozásának fő célja az volt, hogy mindenki egyenlően részesülhessen az állami támogatásokból. A valóságban mindeközben pont az ellenkezője valósul meg.

A tanárok között feszültséget generál a Tanár 1. – 2. besorolás rendszere. Ezt a pedagógusok megalázónak tartják! Akár több tíz évnyi munka után úgynevezett „portfóliót” kell készíteniük, hogy azon keresztül bizonyítsák saját „nagyszerűségüket.” Ennél még szélsőségesebb eljárás az un. „mestertanári” minősítés és a Szakfelügyelői kinevezés. Ezek elbírálásában teljes mértékben nélkülözték az igazgatók és a szakmai munkaközösségek véleményét.

Aggályosnak tartjuk a középiskolai tanulók nagyfokú elvándorlási vágyát, melyet még inkább fokoz az osztrák egyetemek kampányhadjárata az elit gimnáziumokban, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy van olyan gimnázium Sopronban, ahol a tanulók közel 80 százaléka fontolgatja, hogy külföldön folytatja tovább a tanulmányait.”

L.L.ZS.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .