Menü Bezárás

Sopron, a 30-as zónák városa

Hajtunk, mint az állat? Pedig könnyen lehet, hogy a Ti környéketeken is van egy sebességkorlátozott zóna. Néhol hiányosak a táblák, de vigyázzunk: a sebességkorlátozás mindenkire vonatkozik.

Különböztessük most meg a 20-as, 30-as, 40-es zónákat, és a lakó-pihenő övezeteket. Mindegyikből van a városban, és akkor még nem beszéltünk a zónákon kívüli, de simán korlátozott sebességű utcákról utcákról. 40-es zóna egyetlen van Sopronban, az maga Görbehalom.

30-as zónába tartozik többek között az egész Aranyhegy, a Tómalom városrész, a Jánostelep, a teljes Lehár Ferenc utcai lakópark, a Balfi- és a Bécsi külváros, a Virágvölgy, az Ágfalvi úti lakópark, és még egy rakás kisebb körzet.

Zöld: 40-es zóna, sárga: 30-as zóna, piros: 20-as zóna vagy lakó-pihenő övezet

Konkrét 20-as zóna csak az Autóbusz-állomás, de lakó-pihenőövezetből, ahol szintén 20-as maximum sebességgel lehet közlekedni, több is van, például a teljes Alsó- és Felső-lövérek, a Hegy utca, Virág utca, a Ravazd utcai lakótelep, a Bécsi út egy szakasza, a Trefort tér, és a teljesség igénye nélkül ide sorolhatjuk a Gidapatak utcai lakóparkot is.

Hogy mi a különbség 20-as zóna, és lakó-pihenőövezet között? Hát az, hogy a lakó-pihenő övezetbe csak a következő járművek hajthatnak be:

  • kerékpár,
  • az ott lakókat vagy az oda látogatókat szállító személygépkocsi, a személygépkocsi kivételével a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, a betegszállító gépjármű, motorkerékpár, a motoros tricikli és ezekhez kapcsolt pótkocsi, segédmotoros kerékpár, állati erővel vont jármű és kézikocsi, a kommunális szemét szállítására szolgáló jármű, továbbá az oda áruszállítást végző legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi,
  • az ott lakók és oda költözők költöztetését végző tehergépkocsi,
  •  az oda látogatókat szállító autóbusz,
  • az oda építő- és tüzelőanyagot szállító tehergépkocsi és hozzákapcsolt pótkocsi,
  • az út és közmű építésére vagy fenntartására, köztisztasági, rendvédelmi, betegszállítási, közegészségügyi feladat, illetőleg postai gyűjtő- és kézbesítő szolgálat ellátására szolgáló jármű, ha ez feladata ellátása érdekében elkerülhetetlen,
  • a mozgáskorlátozott személy által vezetett vagy az őt szállító jármű és annak vezetője.
  • A lakó-pihenő övezetben járművel legfeljebb 20 km/óra sebességgel szabad közlekedni.
  • A lakó-pihenő övezetben a vezetőnek fokozottan ügyelnie kell a gyalogosok (különösen a gyermekek) és a kerékpárosok biztonságára. Ha az úton járda nincs, a gyalogosok az utat teljes szélességében használhatják, a járművek forgalmát azonban szükségtelenül nem akadályozhatják, járművel várakozni csak az erre kijelölt területen szabad.

A magyar KRESZ (és egyébként az osztrák is) olyan, hogy egy bizonyos célt, mégpedig azt, hogy az ember lassan közlekedjen járművel, csak sebességkorlátozással tudják szabályozni. Az USA-ban például van olyan közlekedési tábla, melynek magyar megfelelője annyi lenne, hogy „LASSAN” vagy „LASSÍTS”, de nem kell egy konkrét sebességre levinni a tempót, Magyarországon is lenne értelme ennek, amíg viszont a konkrét sebességhatárok, korlátozott sebességű zónák uralkodnak, bizony kénytelenek vagyunk BETARTANI AZOKAT! És könyörgöm, ne az legyen a „rossz autós”, meg „akadályozó tényező”, aki a 30-as zónában nem megy többel 30 kilométer per órás sebességnél, hiszen ő közlekedik (megközelítőleg) szabályosan, nem pedig az, aki 60-nal száguld mondjuk a Lehár Ferenc utcában, vagy a Halász utcában…

Az Ikvahíd sarkán hiányzik a 30-as zóna kezdő illetve vége tábla, pedig a Várkerület felújítása előtt még megvolt, és továbbra is innentől érvényes…

Ha a fenti térképről kimaradt valami, hozzászólásban írjátok meg, és felszerkesztjük!

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .