Menü Bezárás

Sopron, a bevásárlóváros

Sopron város évtizedek óta „büszkélkedhet” a bevásárlóváros címmel. A vasfüggöny idején is ide jártak Ausztriából, meg a környékről, a határzár után pedig ez hatványozottan igaz lett. A bevásárlás központja évszázada a soproni Várkerület, ahol a környék termelői, és a környék fogyasztói megtalálták a számításukat. A 90-es évek áruházépítései, és a mai trendek azonban kicsit árnyékolják a helyzetet. Vajon a Várkerület tényleg egy bevásárlóutca?

A város egyik legfrekventáltabb környékén, a Várkerület közvetlen közelében található az IKVA- illetve Fenyő Áruház, mely ma már közel sem tündököl olyan fényesen, mint mikor megálmodták. Tény, valószínűleg az én pályafutásom előtt élték az áruházak a fénykorukat, de még az én kölyökkoromban is volt itt élelmiszerüzlet, műszaki áruház, konyhafelszerelés, bútorbolt, minden, mi érdekes lehet. És mi maradt ebből mára? Egy kínai Ázsia áruház, egy cipész, és egy órás. Meg rengeteg négyzetméternyi üres üzlethelyiség. Sokak szerint az egész „üzletkomplexumot” le kéne bontani, és inkább parkolót létesíteni a helyén. Hogyha záros határidőn belül nem történik valami az ingatlannal, szerintem is ez lenne a legjobb megoldás, megtoldva azzal, hogy inkább parkolóházat (nem mélygarázst) kellene építeni a helyükre. Egycsapásra csökkennének a belvárosi parkolási gondok.

A 90-es években épült Stadion Üzletház számomra az egyik legkülönlegesebb dolog. Egész egyszerűen nem ment tönkre, mindmáig tele van üzletekkel, vásárlókkal, és a mellette levő Kristállyal ellentétben tényleg működik. Persze itt nem nagy multikat kell keresni, de az áruházat nem is erre találták ki, kis üzletek, kis szolgáltatóhelyiségek, emiatt működik az áruház úgy, ahogy kell. Meg persze jó kilátás van az áruházból a mellette levő focipályára.

A Sopron Plaza 1998-ban épült, és a város első „valódi” bevásárlóközpontja volt, és talán még most is az. Helyzete némiképp változott megépülése óta, például már nem vezet hozzá buszjárat, nem vezet hozzá kerékpárút, „normálisan” csak gépjárművel megközelíthető. A bevásárlás helyett pedig elkezdtek inkább a szolgáltatásokra fókuszálni, és ez úgy tűnik, bejött. Néhány évvel ezelőtt még a fél plaza üres volt, mára azonban alig maradt üres üzlethelyiség, mondjuk az áruház több tulajdonosváltáson is átesett.

2001-ben nyílt a TESCO, amit aztán további külső üzletek is követtek, jó 10 évvel később. 2005-ben nyílt meg az Interspar, igen, már annak is több, mint 10 éve. Frekventált helyen, jó adottságokkal, tömve vásárlókkal, de persze a mellette levő MOMA, és Akkord áruházakat eléggé kinyírta, amik nem tudták tartani a versenyt, így az üzletek folyamatosan cserélődtek/cserélődnek bennük.  2007-től aztán nyíltak sorban: Family Center, Baumax, Alphapark, Obi, amik többségében manapság is működnek (kivéve Baumax)

Na de igazándiból én most nem is egy kis áruháztörténetet szerettem volna prezentálni, hanem rátérni egy fontos témára. Mégpedig arra, hogy a jelenlegi áruházak is mind-mind tartalmaznak üres üzlethelyiségeket. Hogyha még az egyébként leginkább csak gépjárművel megközelíthető bevásárlóközpontokat sem lehet megtölteni, hogy lehet a Várkerületet is frekventálttá tenni? Sopron azon érdekes helyzetben van, hogy a belváros más, mint mondjuk Bécsújhelyen, vagy Kismartonban. A szűkebben vett belvárost egész egyszerűen nem lehet boltokkal megtölteni, az ódon utcákba nem is illenének az üzletek. VÉLEMÉNYEM SZERINT itt a kultúrára, gasztronómiára kellene fókuszálni, ahogy azt egyébként manapság is teszik. Az igazi bevásárlóturizmus tényleg a Várkerületre helyeződhet át. A felújítással sok parkolóhely eltűnt, ámde mivel a belvárosban van, sokak számára könnyen megközelíthető gyalogosan, kerékpárral, rollerrel… (A tömegközlekedést azért nem írtam ide, mert oké, hogy lett egy ütemes menetrend, de bizonyos városrészekből csak átszállással, vagy még azzal sem lehet ide bejutni kis gyaloglás nélkül.)

Na de mit csinált Bécsújhely, és Kismarton, hogy a külvárosi bevásárlóközpontok MELLETT a belváros is tele legyen élettel? Példának okáért tudom említeni azt, hogy beengedték a multikat, így lehet a bécsújhelyi sétálóutcán Spar, C&A, DELKA, Hartlauer… Ez az egyik, ami nálunk hiányzik. A kiskereskedők mellett bőven elférnének ezek a nagyobb multik is, amik jelenleg csak a külvárosban érhetőek el. Van kerékpárbérlési lehetőség, a Fő téren megállnak a buszok… Miután megtelt a körgyűrű boltokkal, indulhat a marketing, miért érdemes a Várkerületet választani, mit lehet itt megtalálni, meg ilyenek.

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .