Browse By

Sopron, a társasházváros

Vannak dolgok, amikről sokat beszélnek a városban, de valamiért cikk ritkán születik belőlük, felsőbb körökből pedig még kevesebb reakció érkezik rájuk. Egyike ezen témáknak a város növekedése, a mértéktelen társasház-építés.

Az én korosztályomtól felfelé a legtöbben úgy emlékeznek Sopronra, hogy egy kellemes, csendes, 60 ezer fős kvázi-kisváros, ahol nyugalmat lehet lelni. Lakótelepek ugyan vannak, de azok az elmúlt évtizedekben épültek. Az utóbbi években azonban, lássuk be, változás történt.

Magyarország Európai Uniós csatlakozása, a Schengeni övezetbe való bekapcsolódás, illetve Ausztria szabad munkaerő piaci nyitása beindított bizonyos folyamatokat. Az már korábban is szemmel látható folyamat volt, hogy sokan hagyják el Magyarországot, mert nyugatabbra jobb a bérszínvonal. Ez azóta is fennáll, és hiába “erősödik Magyarország”, a bérek csak szóban erősödnek, a valóság továbbra is az, hogy aki arra adja fejét, hogy nyugatabbra költözzön, “kicsit” kellemesebb fizetést kaphat, még akkor is, ha ott az élet is drágább.

Aki nem költözik ki, az pedig ingázik. Térségünkben leginkább Magyarország és Ausztria között. És itt jön a képbe Sopron. Sokan ugyanis úgy gondolták, távolabbról érkezvén, hogy (bizonyos esetekben) 0 (nulla) közeli nyelvtudással, majd szépen letelepednek itt Sopronban, és innen járnak az Őrvidékre, Alsó-Ausztriába vagy akár Bécsbe. És ez így is történik, elég csak megnézni, milyenek a határátkelők reggel, és milyenek délután. Ez ám a munkaerő piaci áramlás. Munkahely egyébként Sopronban is akad rengeteg, és a távolról érkező, eddig kisebb pénzért dolgozókat ezek is csalogatják, hiszen Kelet-Magyarországhoz képest átlagban még Sopronban is jók a fizetések. Más kérdés, hogy ebből egy lakás bérleti díját fedezni már elég kétséges.

Azzal, hogy sokan érkeztek, és most is érkeznek a városba, több dolog is megnőtt.

 • Egyrészt megnőtt a város lélekszáma, a növekedés mértékét pedig nem is lehet konkrét számadattal bizonyítani, sokan ugyanis nem is jelentik be magukat ide a városba, de mégis itt laknak, például panzióban, munkásszállón. Egyesek már 70 ezer körülre saccolják a város lélekszámát, én 65.000-el kissé ennek alálövök, de szerintem ez a reális.

Hazafelé igyekvők sora

 • Megnőtt a forgalom a városban, ami -természetesen- gépjárműveket jelent, hiszen azt az 5km-t amíg a város egyik feléről a másikra el lehet jutni, képtelenek sokan megtenni kerékpárral, tömegközlekedéssel (vagy nagyobb távot vonattal). Ennek következtében rengeteg lett az autó, sok a külföldről használtam behozott, viszonylag öreg és környezetszennyező gépkocsi is, aminek következtében megnőtt a légszennyezettség is a városban. Nem beszélve arról, hogy gyakorlatilag már egymáson is parkolnak az autók, de erről majd egy későbbi cikkben fogok megemlékezni (Sopron, a parkolóváros)
 • Állítások szerint kissé megnőtt a bűnözés is a városban, de erre konkrét adatok nem állnak rendelkezésre, amit a rendőrkapitányság ki szokott adni, térkép, azon még csökkenő is a bűncselekmények, bűnesetek tendenciája. Más persze a biztonságérzet. Állításomat így csak bizonyos Facebook oldalak és csoportok információira tudom alapozni.

Építkezések mindenfelé

 • Nagymértékű társasház-építés kezdődött a városban. Minden talpalatnyi helyet építési vállalkozók vásárolnak meg, és indulhat a társasház-építés. Akár családiházas övezetben, családiház-sor közepén is. Nem számít már az sem, ha a forgalmas főúttól 10m-re, vagy a vasúttól pártíz méterre épül a ház, a jövendőbeli lakástulajdonosok, vagy bérlők VISZONYLAG olcsón tudnak majd ingatlanhoz jutni, legfeljebb majd néha bekukucskálnak a vonat ablakából az utazók. De komolyan, miért jó úgy felépíteni egy házat, hogy tőle pár méterre a temető látszik teljes terjedelmében? (Ehhez kapcsolódóan pedig a szolgáltatások, buszközlekedés, vendéglátás, élelmezés, szépségipar gyakorlatilag egyáltalán nem fejlődik az új városrészekben)

A VISZONYLAG szó fentebb az azért lett kiemelve, mert igazából én sem gondolom komolyan, amit írtam. Sikerült kukáznom egy 9 évvel ezelőtti Szuperinfót, és összehasonlítva a legutóbbival, azaz a 2017 7. hetivel megdöbbentő különbségeket tapasztal az ember.

Kerestem pár hasonló hirdetést, először kiadó lakásokról:

 • 2008-ban: 1+2 félszobás panorámás(…) lakás az Ibolya úton 60.000Ft/hó+rezsi+kaució
  2017-ben: Ravazd utca környékén 60nm-es 3 szobás(…) lakás 120.000Ft/hó+rezsi+kéthavi kaució
 • 2008-ban: Belvárosi 59nm-es kétszobás konyha-étkezős(…) lakás 43.000Ft/hó+rezsi+kaució
  2017-ben: Wesselényi utcában 40nm-es lakás+tároló(…) 100.000Ft/hó+rezsi
 • 2008-ban: 2 szoba-hallos erkélyes lakás hosszú távra 45.000Ft/hó+rezsi
  2017-ben: Lövér körúton 28nm-es garzonlakás kocsibeállóval(…) 80.000Ft/hó+rezsi
  (Mondjuk ez a kettő nem is hasonló, de az árkülönbség szembetűnő)

Aztán nézzünk eladó ingatlanokat, lakásokat, házakat:

 • 2008-ban: Azonnal beköltözhető garzonlakás Sopronban eladó 5,7 millió forint
  2017-ben: Bánfalván a Kolostor közelében 39nm-es garzonlakás eladó 8,6 millió forint
 • 2008-ban: 65nm-es lakás önálló tetőtérrel, 1460nm telekhányaddal(…) 16 millió forint
  2017-ben: Sopron belvárosban felújított th.-ban 2. emeleti 60nm-es(…) lakás 21,45 millió forint
 • 2008-ban: 1990-ben épült ikerház egyik fele, 110nm pince, padlás, kiskert(…) 17,9 millió forint
  2017-ben: Béke úton 4 szobás 82nm-es lakás eladó 19,9 millió forint

Az évtizedes kilátásnak vége

Csak néhány példa, de azért remélem, érezhető a különbség. 2008-ban még nem voltak ennyire elrugaszkodva a földtől az árak, amik 2017-re egyértelműen azokra lettek szabva, akik egy meglehetősen korrekt fizetést kapnak Ausztriában, DE NEM MINDENKI ILYEN! Aki mondjuk most szeretné elkezdeni a “nagybetűs” életét, és teszemazt, Sopronban dolgozik egy gyárban, vagy bárhol, hogy tud kivenni egy lakást, a 120.000Ft-os fizetéséből, ha pont ennyibe kerül egy élhető méretű lakás havi díja? Persze nyilván nem egyedül költözne, de ha ketten is költöznek, és teszem azt, mindketten magyar fizetést kapnak, hogy tudnak a lakbéren kívül bármit is fizetni? Rezsi, élelem, unterhaltung, soroljam? 100% privát vélemény, de akik lakást adnak ki, figyelembe kellene venniük, hogy milyen fizetéssel rendelkezik a lehetséges bérlő. Hiszen egy alacsonyabb magyar fizetés is lehet biztosabb, mint egy magasabb osztrák. Bármi megtörténhet.

A végére konklúzióként egyetlen kérdést hagyok:
VAJON MEDDIG LEHET ÉLHETŐ EGY VÁROS?

Szuperinfó szemelvények 2008-ból (kattintással kinagyítható):

DSC_4084.md.jpgDSC_4085.md.jpgDSC_4086.md.jpgDSC_4087.md.jpgA CIKKBEN SZEREPLŐ MINDEN FOTÓ KIZÁRÓLAG ILLUSZTRÁCIÓ CÉLJÁT SZOLGÁLJA