Menü Bezárás

Szívfájdalmam a Dalos-hegyi sípálya

Az elmúlt években többször is foglalkoztam a Dalos-hegyi sípályával. A sípályára magára akár még mondhatnánk is, hogy működik, de a felvonó utoljára a 2010/2011-es szezonban járt, akkor tudósítottam is róla, igaz, akkor még egy krumplival tudtam csak videofelvételt készíteni. A felvonó ebben a szezonban sem üzemel és nem is fog, ezt a TAEG Zrt. -től tudjuk.

GePaRdLaCeE: DSC 3779 (Custom) - indafoto.huMostanában kiszámíthatatlanná vált a tél, ez tény. Valamelyik évben rengeteg hó volt, valamikor viszont gyakorlatilag semmi sem. Ez még akár indokolhatná is, miért nem indítják be sosem a felvonót, de meglátjuk, mindjárt hozok ellenpéldát is. Az biztos, hogy a Dalos-hegyi sípálya remek helyen van, kezdő pályáról van szó, mely hozzávetőlegesen 400 méter hosszú, a szintkülönbség pedig 70m (a Sielok.hu adatai szerint),  Az is biztos, hogy ingyen üzemeltetni nem érné meg a felvonót, meg az is igaz, hogy itt van a közelben Ausztria, ahol sokkal jobb minőségű síterepek, felvonók állnak rendelkezésre. Persze nem olcsón, és nem is a szomszédban.

GePaRdLaCeE: DSC 3770 (Custom) - indafoto.humég sok kép a Dalos-hegyi sípályáról itt <–

Azért van egy példa, amit érdemes lenne szemügyre venni. Egy kis sípályáról van szó, egészen közel, Soprontól légvonalban nagyjából 20 kilométerre. A Rozália-hegység oldalában fekvő Rétfaluról van szó, német nevén Wiesenről, ami főként epréről, és nemzetközileg is elismert fesztiváljairól híres. A nagyjából 2500 lakosú település rendelkezik egy nagyon kellemes kis sípályával is, méghozzá bent a településen. A 300 méter hosszú sípályán 2003 óta felvonó is üzemel, és népszerű főleg a helyiek és környékbeliek körében, illetve több híresség is megfordult már itt. Hó híján a pályát két hóágyúval teszik alkalmassá a lecsúszásra.

GePaRdLaCeE: DSC 3739 (Custom) - indafoto.huA Schiklub Wiesen 1976-ban alakult, jelenleg pedig nagyjából 1000 tagot számlál. A síterepen gyakran szerveznek sílesikló-versenyeket, szánkóversenyt, a pálya pedig a helyiek találkozóhelyeként is szolgál a téli szezonban. A síterepen a legkisebbek oktatásban is részt vehetnek.  Ahhoz, hogy a síliftet és a sípályát használni lehessen, a síklub tagjává kell válni, ami egy szezonra nem is túl húzós: gyerekeknek/fiataloknak 18 éves korig 23€, felnőtteknek 27€.

GePaRdLaCeE: DSC 3745 (Custom) - indafoto.huMég sok kép a rétfalusi sípályáról itt <–

Szóval igen, ilyen is lehetne a soproni Dalos-hegyi sípálya és a sífelvonó. Ráadásul tavaly vagy tavaly előtt változott a szabályozás Magyarországon, ami egyszerűbbé és olcsóbbá teszi a sífelvonók engedélyeztetését, és üzembe helyezését. Mondjuk némi tereprendezésre is szükség lenne azért… Persze azt én sem kívánom, és szerintem senki más sem kívánja, hogy ingyenes legyen, de valami kedvező szezonbérlet, vagy becsületkassza, vagy valami ilyesmi működőképessé tehetné a felvonót.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .