Menü Bezárás

Új motorvonat a GYSEV-Raaberbahn szolgálatában

2016. július 15-én ünnepélyes keretek között mutatták be Vulkapordányban (Wulkaprodersdorf) a GYSEV-Raaberbahn osztrák üzemegységének első Desiro ML típusú villamos motorvonatát.

Az elsőszámú motorvonat különvonatként Bécs-Főpályaudvarról érkezett Ebenfurtra, ahol a már amúgy sem üres szerelvényre még több vezetőségi tag, vasútbarát, érdeklődő szállt fel. A vonatot innentől nem más vezette, mint Hans Niessl, Burgenland tartomány kormányzója. A menet egészen Vulkapordányig haladt, ahol már rendezvénysátor, és sok sok érdeklődő várakozott.

Dr. Székely Csaba, a Raaberbahn vezérigazgatója végigkísérte az úton a vonatot, és a rendezvénysátorban is ő vezette az eseményt. Köszöntötte az egybegyűlteket, Burgenland tartomány, a GYSEV, a Raaberbahn, Magyarország, az ÖBB, a MÁV képviselőit, valamit többek között a gyártó Siemens mérnökét.

IkvaHír: DSC 1088 (Custom) - indafoto.huHans Niessl tartományfőnök elmondta, a burgenlandi vasúti közlekedés szerves része a GYSEV, az elmúlt évek modernizálási folyamatának pedig látványos eredménye az utasszám-növekedés. Annak ellenére, hogy a GYSEV magyar, és osztrák üzletága más-más járművekkel modernizál, elmondása szerint példás határon átnyúló együttműködésről van szó. Ausztriában elsőként a Raaberbahn kötelékében mutatkozott be a Siemens Desiro MainLine motorvonatcsalád a regionális közlekedésben, és ez magas színvonalú közlekedést jelent az ingázóknak. Hasonló járművek egyébként Ausztriában máshol is közlekednek CityJet néven, azok azonban elővárosi vonatok. A vonatok az ÖBB hasonló járműveivel csatoltan is fognak közlekedni.

IkvaHír: DSC 1079 (Custom) - indafoto.hu5 ilyen motorvonat érkezik a Raaberbahn kötelékébe, a beruházás összértéke mintegy 32 millió euró. a VENTUS névre egy cégen belüli pályázatot írtak ki, 88 névjavaslat közül választották ki ezt. Az új járművek Sopronkeresztúr-Sopron-Vulkapordány-Ebenfurt-Bécs-Főpályaudvar között közlekednek, esetenként egészen Pozsonyligetfaluig, illetve ilyen járművekkel is lehet majd találkozni Fertőszentmiklós-Fertőszéplak-Fertőd-Pomogy-Nezsider-Bécs vonalon is. Az ezen vonalszakaszokra szükséges járművek harmadát a GYSEV új Desiro ML garnitúrái fogják adni. A vonatokon található konnektor, és igyekeznek a wifi szolgáltatást is kiépíteni. A szerelvények maximális megengedett sebessége 160 kilométer per óra.

IkvaHír: DSC 1060 (Custom) - indafoto.huA járművek várhatóan még idén forgalomba állnak.

IkvaHír: DSC 1106 (Custom) - indafoto.huTELJES KÉPGALÉRIA ITT! (a rendezvényre egy Stadler FLIRT is érkezett különvonatként, a galériában erről is találni képeket)

Ez is érdekelhet

1 Comment

  1. Pingback:Megújul Sopronkertes vasútállomása – IkvaHír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .