Menü Bezárás

Újra szólnak az oszlopi harangok

Majdnem 2 évtizeden keresztül némák voltak a régi templomi harangok Oszlopon (Oslip). Most újra megszólaltak, de már nem a templomtoronyban, hanem egy nem mindennapi haranglábban, a templom mellett. A haranglábat a HTL Eisenstadt diákjai készítették.

Sok más ausztriai településhez hasonlóan a második világháború idején az oszlopi templomi harangokat is elkobozták, és ágyúvá alakították őket. 1947-ben a háborúból visszatérők megmenekült életükért hálából három harangot adományoztak a településnek. Ezek 2000-ben új harangokra lettek lecserélve, a régi harangokat pedig nyelv nélkül a római katolikus templom elé helyzeték a világháborús emlékműhöz.

Fotó: ORF Burgenland

Egy véletlen során most újra megtalálták a harangok nyelveit. Robert Jagschich elmondása szerint a plébánia udvarán a régi toronyórához keresett valamit, amikor rábukkant az ütőkre. Innen jött az ötlet, hogy a régi harangokat újra hangra bírják. Jagschich tanár a HTL Eisenstadtban, és diákjaival közösen szerette volna életre kelteni a harangokat. A diákokat természetesen elkápráztatta az ötlet.

Fotó: ORF Burgenland

A projekt bemutatása során a tanár a táblára rajzolta fel egy jövendbeli harangtorony tervét. Sok tényezőt kellett figyelembe venni, többek között a harangok meglehetősen nagy tömegét, méretét, mozgatásukat. Heteken keresztül zajlottak a számítások a Fachschule für Maschinenbau és a HTL Eisenstadt diákjai között. A munka során sokat tanultak és tapasztalhattak a diákok, de sokmindent kellett módosítani is a kezdeti tervekhez képest. Az egyik legprecízebb munkát igénylő feladat a harang felszerelése volt, melyben segítséget nyújtott a Harald Nakovich tűzoltóparancsnok.

Fotó: ORF Burgenland

A harangok rögzítését és az ütők beszerelését követően 17 év után ismét konganak a világháborúból visszatérők adományharangjai Oszlopon.

(ORF Volksgruppen)

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .