Menü Bezárás

18 év után ÚJ HELYI RÁDIÓ indulhat Sopronban!

18 éve már annak, hogy utoljára új rádiófrekvenciát pályáztattak Sopronban. A 104.6MHz-es ultrarövid-hullámú frekvencián akkor a Corvinus Rádió szólalt meg, ami már csak emlék. Mint ahogy az is, hogy valaha volt egy Nap Rádió is a 94.1-en, Sopronnak jelenleg nincs valódi helyi rádiója. Most ez megváltozhat, ugyanis a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nemrégiben megkezdte egy új helyi FM frekvencia, a 98.4 MHz pályáztatását. 18 év után tehát új helyi rádió indulhat városunkban. Vagy mégsem?

A kidolgozott frekvenciaterv értelmében a 98.4MHz-en induló új rádió legfeljebb 302W teljesítménnyel sugározhat, maximum 136 méter magasról, a NMHH becslése szerint pedig az elvi sztereó ellátottság 1 és 5 kilométer között van, és elvileg 55.000 főt ér el (😂). A frekvenciatervben található koordináta is adótelephelynek, ami egész biztosan nem a Dalos-hegy lesz, viszont feltételezhetően rossz helyre mutat, ugyanis az Aranyhegy túloldalára kerülne az adóantenna, ami teljességgel kizárt. Szerény véleményem szerint az egyetlen környéken lévő nagyobb objektum jöhet szóba lehetséges adótelephelynek, az pedig a téglagyár kéménye.

A pályázati felhívás tervezete alapján közösségi jogosultságról lenne szó, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy műsorszolgáltatási díjat nem kell fizetni, cserébe szigorú feltételeket kell betartani, magas magyar zene arányt és szövegarányt, közszolgálati tartalmat… Az utóbbi évek tapasztalatai alapján nagyon valószínű, hogy -mivel nem is kereskedelmi jogosultságról van szó- nem egy helyi vállalkozás vagy egyesület, hanem vagy a Karc FM nevű propagandarádió, vagy a Mária Rádió kaparinthatja meg a frekvenciát. Milyen jó is lenne ugyebár, pont erre van szükség most Sopronban (nem).

Ezen persze lehet változtatni, például úgy, hogy a megjelent frekvencia tervezetre nyilvános meghallgatáson reagálunk. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 2020. január 30-án, 14 órakor tartja a médiaszolgáltatási lehetőség használatára irányuló pályázati felhívás tervezet tárgyában a nyilvános meghallgatást. A meghallgatás helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25., 3. számú tárgyaló. Ha pedig már elfogadták a pályázati felhívást, akkor tessék szépen pályázni és egy JÓ pályázatot benyújtani. Sopron végre megérdemelne egy igazi helyi rádiót.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .