Menü Bezárás

8 évesek Sopron legújabb buszai

Más helyeken, vagyis tőlünk nyugatabbra lévő országokban az ilyen korú buszokat már rég selejtezik, nálunk viszont ezek a legújabbak az ÉNYKK (Északnyugat-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt.) helyi állományában. Utoljára 2010 októberében érkeztek ÚJ buszok a leghűségesebb városba, persze 2016-ban is érkezett 5 busz, de azok már akkor 8 évesek voltak.

Az elmúlt években több magyarországi város, például Pécs, Miskolc, vagy Nyíregyháza is vadonatúj buszokkal büszkélkedhet, magyar és külföldi gyártmányokkal egyaránt. Sopron, mint a legnyugatibb magyarországi város sajnos nem ilyen szerencsés, itt még 1994-1995-ös Ikarus 415-ök is járnak dögivel, szám szerint 7db a helyi állományban. Jó buszok voltak ezek, de azért valljuk be, 24 évesek, gyerekkoromban még újnak számítottak, mostanra viszont iszonyatosan elavulttá váltak, utaskomfort szempontjából, és környezetvédelem szempontjából is.

2013-ban egy gázüzemű tesztbusz közlekedett Sopronban, ám az ebben a stádiumban meg is maradt. A soproni helyi tömegközlekedés lebonyolítását pályáztatás útján Sopron MJV önkormányzatának megbízásából a Kisalföld Volán Zrt. jogutódja, az ÉNYKK Zrt. végzi. A közlekedési központok buszparkjának flottakezeléséért információink szerint a Volán Buszpark Kft. felelős a Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottság megbízásából. A kormany.hu adatai szerint:

A Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottság (NABB) feladata, hogy – a regionális közlekedési központokkal és a flottakezelő társaságokkal közösesen – előkészítse az iparpolitikai céloknak megfelelő autóbusz-beszerzéseket és egységesítse a magyar autóbuszipar fejlődését elősegítő beszerzési szempontokat.

A soproni helyi buszparkban egyébként mindössze 25db busz szerepel, a buszpark átlagos életkora pedig 14,44 év. Ezt néha lerontja az a helyközi állományban szereplő Ikarus 280, ami időnként beforog a helyi közlekedésbe is a maga 27 évével, mellesleg pár éves fehér Credo -k is fel szoktak bukkanni helyi vonalakon, például az 1-es, 10-es vagy 12-es járatok valamelyikén. Egyébként a buszparkban vannak csuklós- és szólóbuszok egyaránt.

Midibusz, illetve mikrobusz nincs, pedig ilyenekkel le lehetne bonyolítani akár a Virágvölgy, Hermes vagy az Apácakert buszközlekedését is. A buszpark teljes, részletes listáját a www.gyoribuszok.hu oldalon lehet megtekinteni. A helyi járatú buszok közül egyébként a 2016-ban Svájcból illetve Ausztriából beszerzett használt Mercedes Citaro szóló és csuklós buszok rendelkeznek klímaberendezéssel, ez összesen öt darab.

Hogy lehet-e pozitív változás a helyi buszpark állapotát illetően? Na ez itt a kérdés.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .