Browse By

A Dalos-hegyi fekete

Állítások szerint a jelenlegi Dalos-hegyi sípálya egy kék nehézségi fokúnak felel meg. Ettől északabbra (ha a domb tövében vagyunk, akkor jobbra) volt egykoron egy másik sípálya is, mely fekete fokozatúnak felelt meg. Jelenleg annyi tapasztalható a területen, hogy a dús növényzetű erdőt itt felváltja egy bokros, aljnövényzettel benőtt sáv. Az egykori pálya közepén halad át a(z egyik) kék háromszög jelzésű turistaút, itt megálltam, és a következő GPS koordinátákat kaptam:
Szélesség: 47° 39′ 51.24″
Hosszúság: 16° 34′ 15.64″
TSZFM: 377m

a műholdképen sárgával lett kiemelve

A sielok.hu fórumán, a Dalos-hegy topikban olvastam, hogy itt egykoron nyüzsgő síélet volt (sajnos én ebből még kimaradtam), szlalomversenyeket is rendeztek itt, és egy egyszerűbb felvonó is működött.

A régi pálya alja elkanyarodik, és beletorkollik az egyik turistaútba. A pálya teteje felé találtam egy kő-beton támfal szerűséget is, először azt hittem, az egykori síugrósáncnak a maradványa, de aztán kiderült, hogy az nem is errefelé volt, hanem a jelenlegi sípályának pont a túloldalán. Némi szemét is fellelhető itt, bár nem tudom, hogy hurcoltak el idáig egy sparheltet.

Sajnálatos, hogy ez a pálya is az enyészeté lett, mint a Brennberg-völgyi, reméljük egyszer jön valaki, akinek nem csak ötlete lesz a felújításra/helyreállításra, hanem megfelelő forrása is.