A soproni állomás kicsinyített mása Dániában

Browse By

Sok mindenkit, sokféleképpen fogott már meg Sopron hangulata, legyen szó egy egyszerű városnézésről, vagy egy erdei túráról a Soproni-hegységben. Nem volt ez máshogy a dán Søren Villumsennel, akit szintén elvarázsolt a város egyik helyszíne 18 éve, de nem ám akármelyik helyről van szó, mint a vasútállomásról. Olyannyira, hogy elhatározta, otthonában lemodellezi a tőlük körülbelül 1000 kilométerre fekvő soproni vasútállomást és annak járműveit.

Egy utazásból született hobbi.

De kezdjük az elején,  a 33 éves Søren, Dánia keleti partjainál él egy kis városban feleségével és két gyerekével. Régóta érdekli a vasút, de a magyar vasút iránti érdeklődése 1995-ben, az első Magyarországon töltött családi nyaralásuk során kezdődött. A balatoni nyaralás során Tapolcán közelebbről is megismerkedhetett a méltán híres svéd gyártmányú MÁV Nohab mozdonyokkal.
A kellemes tapasztalatoknak hála a következő évben újra meglátogatták hazánkat, ezúttal Sopron volt az útcél. Előzőleges utánolvasás alapján a fiatal Søren tudta, hogy városunk a központja egy magánvasútnak, de mint írta –  „nem voltak nagy elvárásai efelől. Dániába a magánvasutak általában kicsik, néhány különböző vonattal”. Azonban a vasútállomásunkon tett első látogatása során, mint akit elvarázsoltak. „Megannyi különféle vonattípus: villanymozdonyoktól, a különleges gőzmozdonyon át (akkoriban még közlekedett a GySEV Lokomotiv Tourist nosztalgia vonata, szerk.), hosszú tehervonatokig minden megtalálható volt. Valami új és különleges volt mindez számomra. Számtalan kép is készült, bár ezek közül sok megsemmisült az előhívatás során.”
Nem volt kétség, a család jövőre újra visszatért Sopronba. „Érdekes volt látni a változásokat az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest. Néhány vonat eltűnt, helyettük érkeztek újak”.

A fűtőház körül várakoznak a bevetésre váró gépek.

A kocsivizsgáló és környéke.

1996 óta 17 alkalommal jártak nyaranként Sopronban, melyek során kihagyhatatlan program volt a vasútállomás. Az évek során több ezer fotó gyűlt össze a soproni állomásról és a GYSEV járműveiről. Ezeket felhasználva kezdte el három éve terepasztala építését, amelyen a gyári modellek mellett megannyi saját készítésű soproni felségjelzésű mozdony illetve vagon is közlekedik. A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút matricás emlékmozdonyai mellett, 15 db V43 („Szili”) villanymozdony, 6 dízel mozdony, 3 db motorkocsi és megannyi személyvagon illetve tehervagon foglal helyet a büszke modellező gyűjteményében.

Szilik

Bár a terepasztal számára korlátozott a hely, mégis sikerült visszaadni a soproni állomás jellegét. Igazán különleges dolog helyiként felfedezni az apró részleteket egy Dániában található terepasztalon.
Végezetül Søren beszélt a jelenlegi terveiről is. 1999-ben volt már lehetősége bekukkantani a „színfalak mögé”, de egy újabb engedéllyel szívesen megismerkedne a fűtőházzal vagy éppen a konténerterminállal. Továbbá többször is próbálkozott vásárolni GYSEV-es pólót, illetve baseball sapkát eddig kevés sikerrel, de ahogy írta talán idén sikerülhet.

A saját készítésű modellek egyike.

Reméljük, a kedves dán család Sopron iránti szeretete továbbra is megmarad és még sokszor köszönthetjük városunkban Sørent, amint újabb ihleteket merít a terepasztalához. Ezúton is köszönet neki, hogy lehetőséget biztosított az interjúhoz, illetve azt, hogy a fotók által betekintést nyerhettünk dániai otthonában található terepasztalára.
További képek galériánkban!

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com