A soproni stadionfejlesztés startra kész

Browse By

Péntek délelőtt sajtótájékoztatón jártam a Káposztás utcai stadionban, ahol fejlesztésekkel kapcsolatos információkkal gazdagodtam a labdarúgó pályával kapcsolatban, és természetesen ezeket a híreket megosztom veletek is. Tudom ez a beruházás megosztja az embereket, hiszen annyi egyéb dologra / fejlesztésre lenne szükség Sopronban is, ráadásul ez az „építsünksokstadiontprojekt ” most elég kényes téma kis hazánkban, de ez van. Most erre a célra jött a támogatás, ezt az összeget csak erre lehet fordítani, szóval ez van, „stadionozzunk” mi is. A tény az, hogy fejlesztés lesz és ez nem titok, még akkor sem, ha véleményem szerint ez a bejelentés egy elég szerencsétlen időpontban történik, no de persze ez is nézőpont kérdése. Ennek miértje egy másik történet, most lássuk a lényeget.

A magyar kormány sportfejlesztési támogatásának köszönhetően közel félmilliárd forintból újul meg a Városi Stadion, melyet hazai és nemzetközi pályaépítési trendek alapján fognak fejleszteni. A stadion keleti oldalán, a meglévő 3000 fő befogadására képes lelátót lefedik és a pályakorszerűsítés részeként alagcsövezik a centerpályát és kialakítják az automata öntözéshez szükséges rendszert is. A pálya talajszerkezetének módosítása és a lelátó lefedése két különböző eljárásban valósul meg, így segítve azt, hogy a legkevésbé zavarja meg a bajnoki mérkőzések lebonyolítását. A lelátó lefedése várhatóan már tavasszal megkezdődik, míg a pályaszerkezet átalakítása az utolsó tavaszi bajnoki mérkőzés után kezdődhet meg.

A lelátó lefedése egészen az első sorig érinteni fogja a keleti részt, aminek egyik kiemelt szempontja ( azon kívül, hogy remélhetőleg nem áznak el eső esetén a szurkolók ) az aréna hangulat elősegítése, valamint a labdarúgó sport népszerűsítését szolgáló, minden napszakban a megfelelő rálátás biztosítása. Fontos cél a tetőszerkezet kialakításnál, hogy a tervezők arra is törekedtek, hogy esztétikus burkolatot kapjon a keleti lelátó hátoldala, ezáltal is elősegítve azt, hogy a városkép látványvilágába illeszkedjen az új építmény.

A pályaszerkezetet érintő fejlesztéseknél fontos szempont, a rendkívül jó vízelvezető képesség, hogy esetleges felhőszakadás idején is lebonyolítható legyen egy mérkőzés, ezáltal szinte egész évben játékra alkalmas legyen a pálya. Fontos a magas minőség is talajszerkezet kialakításánál is, hogy az strapabíró legyen és egyben játékosbarát is.

A létesítmény technológiai megoldásai ennek a projektnek köszönhetően kielégíthetik az NB I. szintű labdarúgó mérkőzések lebonyolításának követelményszintjét és lehetőséget adhat egy későbbi nézőtér bővítés esetén UEFA mérkőzés megrendezésére is.

No, ezek lennének a tények, de miután az IkvaHírnél a szerzők időként véleményt is formálnak az aktuális eseményekről most én is nagy dilemmában vagyok. Az egyik szemem sír a másik nevet. Ha azt az oldalát nézem, hogy mennyi minden más, hasznosabb dologra lehetne a fenti összeget fordítani a városban akkor elszomorodom, hogy bezzeg erre van pénz. Viszont ha onnan közelítem meg a dolgot, hogy ezt a fejlesztési összeget csak erre lehet fordítani, mármint sportlétesítmény fejlesztésre és a mi városunk kapta, akkor tulajdonképpen ez egy jó hír. Jó hír azért mert Sopron kapta és nem például Simagöröngyös települése. Szóval pro és kontra … nem is tudom igazán, mit gondoljak erről … vélemények?

L.L.ZS.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com