A Széchenyi gimi a TOP 100-ban !!!

Browse By

A soproni Széchenyi István Gimnázium is bekerült a HVG 2015-ös TOP 100-as legjobb gimnázium és szakközépiskola rangsorába. A kiadvány a napokban kapható már a hírlapárusoknál és bár több ilyen jellegű lista is készül kis hazánkban a gimnáziumokról, mégis úgy gondolom ez viszonylag mértékadó  és bizony komoly siker. Az első százba ebben az évben Sopronból csak a SZIG tudta beverekedni magát, a 72. helyen rangsorolták.

fotó: eduline.hu

A rangsoroláshoz a diákok 2013-as tanulmányi és felvételi eredményeit, a különböző versenyeken elért helyezéseket és egyéb adatokat használtak. Az összesített rangsort például hét – az országos kompetenciamérésen matematikából és szövegértésből elért eredmények, a 2013-as májusi-júniusi érettségi időszakban a négy kötelező tárgyból elért vizsgaeredmények, valamint az egyetemisták és főiskolások által leginkább kedvelt karokra bejutott diákok száma alapján készített – részrangsor felhasználásával állították össze.
Az összesített rangsor mellett a kiadvány közli a szakközépiskolák, az egyházi, az alapítványi, a két tanítási nyelvű, a köznevelési típusú sportiskolák és a gyakorlóiskolák rangsorát is, valamint a diákolimpiai eredmények, illetve a biológia-, fizika-, kémia- és informatika-OKTV-n szerzett helyezések alapján összeállított intézményi listát.”A pedagógiai szakemberek körében népszerű az iskola hozzáadott értékének számítása, amely az intézmény pedagógiai színvonalát mutatja. A rangsornak ez nem része ugyan, de az első 30 helyezett esetében megmutatjuk, hogy ezzel a számítással az iskola mennyire járul hozzá a diákok képességeinek kibontakoztatásához” – olvasható a lapban.

Pár szóban a Széchenyi István Gimnáziumról a honlapjukról:

A Soproni Széchenyi István Gimnázium 1850-től eredezteti múltját. Alreálislolai, főreáliskolai, reálgimnáziumi időszakait követően 1935-től gimnáziumként működik. Története 1857-től ugyanahhoz a belvárosi épülethez, a Templom utca 26. alatti iskolapalotához kötődik.
Jelenleg négy és hat évfolyamos középiskola. Illetve minden tanévben nyelvi előkészítő osztály is indul, amely a rákövetkező négyéves gimnáziummal öt évfolyamot alkot. Tanévenként két osztályt veszünk fel a hat évfolyamos képzésre (7.A: természettudományos osztály, 7.B: emelt óraszámú nyelvi osztály). A négy évfolyamos képzésre egy osztályt iskolázunk be (9.C: természettudományos osztály). Illetve a nyelvi előkészítős osztályt (9/Ny) indítjuk még el, amelyet négyéves emelt óraszámú nyelvi osztály követ.
21 osztályunkba több mint 600 tanuló jár. 42 képesített pedagógus dolgozik az intézményben. 4 szaktanterem, 2 számítástechnikai terem, 1 nyelvi labor és iskolai könyvtár könnyíti munkánkat. Az iskola tantermeinek több mint 40%-a interaktív táblával van felszerelve. 150 tanulói laptop áll diákjaink rendelkezésére. Tehetséggondozó szakkörök, érettségi felkészítők közül választhatnak az egy-egy szakterület után különösen érdeklődő diákjaink.
Sportolásra egy nagyméretű tornaterem, egy edzőterem és egy sportudvar nyújt lehetőséget.
Testvériskolánk a németországi Kempten gimnáziuma, de a két gimnázium hagyományos diákcseréje mellett más külföldi utakat is szervezünk. Az AFS keretében iskolánk külföldi vendégdiákokat is fogad.
Támogatóink A Széchenyi Alma Mater Sopron Alapítvány, a Machatsek Lúcia Alapítvány, a Szülői Munkaközösség és az Öregdiák Társaság.

Ahogy én látom:

Több iskolai rendezvényen vettem részt a városban az elmúlt időszakban tudósítás illetve fotózás miatt és bevallom mindenhol remek tanárokkal és fantasztikus fiatalokkal találkoztam. A soproni pedagógusok szerintem nagyszerű emberek, közvetlenek és látszik az elhivatottságuk.  Persze ha még én is iskolába járnék nagy valószínűséggel más lenne a véleményem, hiszen mindig van egy kevésbé népszerű tanár, de hiszem azt, és az élet is azt igazolta, hogy bizony ők is a javunkat akarják. A fiatalok mindenhol jól felkészültek és nyitottak az új dolgokra, kreatívak és azt kell hogy mondjam remek közösségeket alkotnak. Szóval a soproni iskolák véleményem szerint ott vannak a TOP 100 küszöbén, és hamarosan a többieket is üdvözölhetjük ezen a listán.

A Széchenyi István Gimnáziumnak jár a gratuláció, ez fantasztikus teljesítmény, csak így tovább!

forrás: eduline.hu illetve soproniszig.hu

L.L.ZS.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com